MONACO - In de eerste ronde van de UEFA Beker ontmoet Vitesse Rapid Boekarest. De Arnhemmers spelen eerst thuis (19 september), waarna 3 oktober de return is in Roemenië.
Vitesse

Rapid is koploper in de competitie, samen met National Boekarest, de tegenstander van SC
Heerenveen

Onbekend

Rapid is voor Vitesse-coach Mike Snoei een grote onbekende. "Ik heb geen beeld van de club, we zullen ons er snel in verdiepen. Daarbij is het een voordeel dat Stefan Nanu daar heeft gespeeld. Hij heeft nog veel contact met zijn vaderland", aldus de coach na de loting voor de eerste ronde van de UEFA Beker.

"De loting had makkelijker gekund, bijvoorbeeld tegen een club uit Letland en Oostenrijk. Het Roemeense voetbal is moeilijk te voorspellen, individualistisch ingesteld en een beetje onsamenhangend."

De Joegoslavische verdediger Dejan Stefanovic kent het Roemeense voetbal: "Dit was de moeilijkste tegenstander die we konden treffen. Het Roemeense voetbal is fysiek en mentaal sterk, met zeer fanatieke supporters. Liever had ik eerst uit gespeeld. Toch denk ik dat de kans op de tweede ronde zestig procent is."

FC Utrecht

FC Utrecht neemt het in de UEFA Cup op tegen Legia Warschau. "Een hele zware kluif", noemt Foeke Booy Legia Warschau, in de eerste ronde van de UEFA Beker de tegenstander van FC Utrecht. De trainer zegt dat hij wel even moest slikken toen de Poolse landskampioen uit de koker rolde. "We leveren een fantastische prestatie als we verder komen."

Booy: "Het had nòg zwaarder gekund, maar goed, het is een voordeel dat we eerst uit spelen. We hebben een voordeel met ons thuispubliek als we iets neer moeten zetten. Wij zijn duidelijk de underdog. Ik heb ze gezien in de voorronde van de Champions League tegen Barcelona; het is een goed georganiseerd team, met technisch vaardige spelers. Ik ga ze dit weekeinde meteen bekijken. Verder proberen we informatie te krijgen van Louis van Gaal."

National Boekarest

"We hebben niet veel ervaring met het Roemeense voetbal. Maar als je wilt meedoen, moet je de strijd maar aangaan", reageerde Foppe de Haan schouderophalend na afloop van de loting.

Begin jaren tachtig speelde Heerenveen al eens tegen dezelfde club. Niet bekend is bij de Friezen of het een vriendschappelijke wedstrijd betrof of een Intertotoduel. "Maar juist omdat het zo onbekend is, is het een voordeel dat we eerst uit spelen op 19 september."

"Tja, het had slechter gekund, maar ook beter. We hadden een ploeg uit Zweden kunnen loten, maar ook clubs als Aberdeen en Austria Wien. We moeten gewoon vol aan de bak."