MADRID - Real Madrid heeft op de slotdag van de Spaanse voetbalcompetitie toch weer de titel gepakt, de 29e in het bestaan van de club. De Madrilenen wonnen zondagavond voor eigen publiek met 3-1 van Athletic Bilbao. Ronaldo scoorde tweemaal.

Rivaal Real Sociedad bleef op twee punten van de koploper door een zege op Atletico Madrid (3-0). De club van doelman Sander Westerveld voerde de ranglijst in de Primera Division lang aan en was in het onderlinge vergelijk met de nieuwe kampioen ook beter. In de slotfase van het seizoen vergaloppeerden de Basken zich echter alsnog. Ze doen wel mee aan de Champions League.

FC Barcelona

FC Barcelona plaatste zich toch nog voor het UEFA-bekertoernooi door het dramatisch verlopen seizoen toch nog als zesde af te sluiten. Daartoe volstonden de eigen winst op het hooggeplaatste Celta de Vigo (2-0) en de nederlaag van concurrent Athletic in Madrid. De doelpunten kwamen op naam van Sorin en Saviola.

Kluivert

Patrick Kluivert deed nog geen half uur mee. Hij kreeg rood, evenals Angel Lopez Ruano. De laatste ging tegen Frank de Boer over de schreef. Kluivert roerde zich in het opstootje dat daarover ontstond te agressief naar de zin van de scheidsrechter.

Ronaldo ging in gedachten even terug naar het WK in Japan. In de eindstrijd tegen Duitsland maakte hij de twee doelpunten, met een bijzonder kapsel. Dat 'halve maantje' op zijn voorhoofd en de verder kale schedel brachten hem geluk. Zondagavond stond hij opnieuw zo op het veld. Voor even maar, omdat zijn kind hem anders niet herkent, en opnieuw was het verzoek aan Vrouwe Fortuna niet vergeefs.

De Braziliaanse aanvalsleider, die in zijn rijke carrière nog nimmer een landskampioenschap kon vieren, schoot al na negen minuten raak. De duizenden fans in Santiago Bernabeu verschoten nog voor rust van schrik toen Alkiza volkomen onverwacht gelijk maakte. Doelman Casillas stond versteend toe te kijken.

Carlos

Vlak voor het rustsignaal was er al weer reden voor gejuich en gezang. Roberto Carlos knalde een vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied hard binnen, nadat zijn landgenoot Ronaldo was neergelegd. Vanaf dat moment speelde Real een gewonnen wedstrijd, al liet de definitieve beslissing nog geruime tijd op zich wachten. Wie anders dan Ronaldo tekende ervoor. Hij kreeg in de slotfase een applauswissel.

Real Sociedad

In Baskenland kon Real Sociedad lang geen gaten vinden in de defensie van Atletico. Toen dat na rust wel lukte, ging het snel. Darko Kovacevic, De Pedro en topschutter Nihat Kovahci tekenden voor de productie. De Turkse international Nihat bracht zijn seizoenstotaal op 23, zes minder dan Roy Makaay.

Deportivo en Celta, de nummers drie en vier, doen mee aan de voorronde van de Champions League. Valencia gaat met Barcelona een gooi doen naar de UEFA Cup. Recreativo Huelva, Alavés en Rayo Vallecano zijn uit de hoogste afdeling gedegradeerd. Hun plaats wordt komend seizoen ingenomen door Murcia, Zaragoza en Albacete.