ROSMALEN - Het liefst had hij in een ver oord van zijn zege willen genieten. Maar na de vreugde-uitbarsting op het Center Court in Rosmalen moest bij Sjeng Schalken de knop om. Maandag wacht de Limburgse tennisser alweer de confrontatie met de Brit Parmar in de eerste ronde van Wimbledon.

Schalken had alle reden voor een feestje. Zonder een set af te staan, prolongeerde de ambassadeur van de Ordina Open ten koste van de Fransman Arnaud Clement de titel (6-3 6-4) op zijn 'eigen' toernooi. In tegenstelling tot alle andere evenementen houdt de organisatie van Wimbledon echter geen rekening met de resultaten van de week ervoor. Zowel Schalken als Clement moet op de openingsdag in Londen de baan op. "Dit zijn de vervelende dingen van het tennis", wist Schalken, die direct na de partij in de privé-jet naar Londen vloog. "Ik had het liefst even lekker uit mijn dak gegaan, maar daar is nu geen tijd voor."

Omschakeling

De beste Nederlander op de wereldranglijst weet dat hij in deze vorm niet bang hoeft te zijn voor Parmar. Het is de vraag hoe snel hij de omschakeling kan maken. De banen in Londen zijn veel sneller en gladder dan in Rosmalen. Schalken had zondagavond nog in Engeland kunnen trainen, maar had daar de energie niet meer voor. "Ik zal het moeten doen met een halfuur op maandagochtend. Het zal daarom vooral een mentale test worden. Ik zal de eerste twee sets moeten afschrijven en moet hopen dat ik hem daarna kan pakken."

Gezien zijn vorm en het schema beseft Schalken dat Wimbledon opnieuw een heel mooi toernooi voor hem zou kunnen worden. Vorig jaar liet hij in de kwartfinales de latere winnaar Lleyton Hewitt ontsnappen. "Ik houd nog wel een slag om de arm", sprak hij als altijd bescheiden. "Mijn vorm is nog niet zo goed als vorig jaar. Technisch zijn er nog wel wat dingen te verbeteren. Vooral met mijn forehand maakte ik te veel missers. Maar als ik zo blijf spelen, kan ik ver komen."

Solide spel

Zijn zeges op Raemon Sluiter (halve finales) en Clement hebben hem alleen nog maar meer vertrouwen gegeven. De twee zijn gerenommeerde grasspelers. Met zijn solide spel vanaf de baseline kwam hij tegen Clement nauwelijks in de problemen. In een herhaling van de finale van vorig jaar liet Schalken zich alleen bij een stand van 4-1 even uit zijn concentratie halen.

De baan had duidelijk te lijden gehad onder een week wedstrijden. Een service van Schalken belandde op een graspol. Clement weigerde verder te spelen toen de inwoner van Monte Carlo opnieuw een eerste opslag kreeg.

Transplantatie

De Limburger eiste daarna dat het gras zou worden gerepareerd. Na een snelle transplantatie werd het spel hervat. Schalken leverde prompt zijn service in en liet Clement terugkomen tot 4-4. "Ik heb me door dat grasincident toch even laten afleiden. Ik liet de tactiek los en kreeg meteen de ballen om mijn oren."

Toernooidirecteur Marcel Hunze gaat de kwaliteit van het gras in het Center Court analyseren. Achter de baseline was de baan behoorlijk kapot. "We gaan daar zeker naar kijken", aldus Hunze.

Het herstel kwam snel. Bij een stand van 5-4 brak Schalken opnieuw de service van Clement en kon de achtste ATP-titel op zijn erelijst bijschrijven. Na de zege op het Challenger-toernooi in Praag zijn tweede succes van dit jaar. "Het is steeds weer bijzonder om een toernooi te winnen. Het kan altijd de laatste keer zijn, daarom ga ik er in een later stadium zeker nog van genieten."

Dubbeltitel

Martin Damm en Cyril Suk wonnen opnieuw de dubbeltitel. Het Tsjechische duo versloeg zondag in de finale het Amerikaanse/Indiaanse koppel Donald Johnson en Leander Paes met 7-5 7-6.

Damm en Suk waren vorig jaar in de eindstrijd te sterk voor Paul Haarhuis en zijn Amerikaanse partner MacPhie. In 2001 haalden ze ook al de finale. Eerder dit seizoen zegevierden de Tsjechen in Doha. In de halve eindstrijd hadden Johnson en Paes de Nederlanders Raemon Sluiter en Martin Verkerk uitgeschakeld.

Recordaantal bezoekers

De Ordina Open heeft dit jaar een recordaantal bezoekers getrokken. In totaal kwamen 54.200 mensen naar het grastoernooi in Rosmalen. In 2002 waren er 49.500 toeschouwers. De grens van het aantal bezoekers is hiermee in zicht. Alleen op maandag en dinsdag was er nog een aantal kaarten beschikbaar.