HAARLEM - De Nederlandse honkballers hebben dinsdagavond in Haarlem een pijnlijke nederlaag geleden tegen Japan: 2-3.

Met de duels tegen de Verenigde Staten en Cuba nog op het programma is meedoen om de medailles in de Honkbalweek in het Pim Mulierstadion een moeilijke opdracht geworden.

Oranje stond lang met 2-0 voor, onder meer door een solohomerun van Roel Koolen in de vijfde slagbeurt, maar capituleerde in de laatste twee innings alsnog.

Startende pitcher David Bergman was een eind op weg naar een wedstrijd zonder hits tegen. In de achtste gelijkmakende slagbeurt verschenen meteen twee Japanners op de honken na een rake klap. Een scoorde.

Homerun

Nederland kon de voorsprong daarna uitbreiden noch behouden. Bergman kreeg een homerun tegen voor de 2-2, waarna er voor reliever Michiel van Kampen ook geen redden meer aan was. De honken liepen vol, Jumpei Komichi maakte het beslissende punt.

Het Nederlands negental kwam al in de tweede slagbeurt op 1-0. Dat was mede te danken aan de slechte controle van de Japanse pitcher Shingo Tasumi. Na een tweehonkslag van Percy Isenia stond hij Vince Rooi, Danny Rombley en, na een bezoekje van zijn coach op de heuvel, ook Michael Duursma een vrije loop toe.

Eenhoorn

De Aziatische opponent werd, tot de slotfase, maar een paar keer gevaarlijk, mede door enkele Nederlandse veldfouten. Bondscoach Robert Eenhoorn noteerde voor zijn team zes honkslagen. Koolen (2 uit 4) en Duursma waren met .500 de opvallendste slagmensen. Japan, dat vier werpers versleet maar Masahiro Inui bejubelde als winnende, kwam tot vier hits, goed voor drie runs.