AMSTERDAM - Springruiter Albert Zoer heeft in een training zijn scheen- en kuitbeen gebroken. De Drent gold met zijn toppaard Okidoki als een van de kanshebbers voor een medaille op de Olympische Spelen.

Zoer viel tijdens het trainen van een van zijn jonge paarden uit het zadel en belandde in een hindernis. Hij is onmiddellijk overgebracht naar het ziekenhuis van Hoogeveen, waar hij dinsdagavond wordt geopereerd.

Afgelopen zondag zegevierde Zoer nog met zijn tweede paard Sam in de Grote Prijs van Aken.

Herstellen

Over de periode die de ruiter uit het Drentse Echten nodig heeft om te herstellen, is nog niets bekendgemaakt. Duidelijk is dat zijn deelname aan de Spelen zeer twijfelachtig is.

Zoer maakte deel uit van de nationale equipe die in 2006 wereldkampioen werd en in 2007 de Europese titel veroverde. Behalve Aken won hij recentelijk ook de Grote Prijs van Rotterdam.

Dubbeldam

Eerder in het seizoen brak ook Jeroen Dubbeldam, eveneens een vaste waarde in de ploeg van bondscoach Rob Ehrens, zijn (kuit-)been. De olympisch kampioen van Sydney (2000) maakt zondag in Geesteren zijn rentree en is nog in beeld voor de Spelen.

Zoer gold met Okidoki echter als het paradepaardje van de equipe. Vooral met het oog op de Spelen werd alles in het werk gesteld het superpaard voor de Nederlander te behouden.

Vader Arend Zoer sloeg een aanbod van vele miljoenen op Okidoki af. Een consortium van invloedrijke paardenmensen, onder wie dressuurbondscoach Sjef Janssen, zorgde voor financiële garanties om de familie Zoer te steunen.

Ehrens

"Hier word ik stil van", zei bondscoach Ehrens in een eerste reactie.

"Echt ongelooflijk", was het tweede wat de Limburger meldde. "Het lijkt me niet reëel nog in Alberts deelname aan de Olympische Spelen te geloven. Dit is een grote tegenslag. Maar we gaan door."

Aangeslagen

Uitgerekend Jeroen Dubbeldam bracht Ehrens dinsdagochtend op de hoogte van het laatste nieuws. De bondscoach: "Hij zei: Kennelijk is er iets dat niet wil dat wij naar Hong Kong gaan. Ik kon dat meevoelen. Even later had ik Albert aan de lijn. Uiteraard was hij aangeslagen."

"Hoe treurig dit ook is, we gaan verder. Gelukkig hebben we nog meer goede combinaties. Maar laat het alsjeblieft zo zijn dat ons verdere tegenslag bespaard blijft."

Zoer zelf is behoorlijk emotioneel en op dit moment niet in staat te reageren, zo meldt de KNHS. Zijn familie is bij hem in het ziekenhuis.