LYON - De eerste doelpunten voor het nationale Colombiaanse voetbalelftal in 2003 hebben vrijdag direct geleid tot de eerste zege in dit kalenderjaar. Colombia won in Lyon in groep A van de Confederatie-beker met 3-1 van Nieuw-Zeeland.

Bij rust zag het er nog allerminst goed uit voor de Zuid-Amerikanen. Nieuw-Zeeland leidde dankzij een treffer van De Gregorio met 0-1. In de tweede helft stelde Colombia echter orde op zaken. De goal van Lopez (58e minuut) was de eerste Colombiaanse treffer in 585 minuten voetbal.

Yepes en Hernandez scoorden later nog tweemaal voor de Colombianen, die nu drie punten uit twee duels hebben. In de eerste groepswedstrijd in Frankrijk had Colombia met 3-0 verloren van Japan. Dat land verloor later op vrijdagavond van Frankrijk met -1. Het was de tweede zege op rij voor het gastland, dat daardoor als eerste deelnemer zeker is van de halve finales.

Geweldige vrije trap

Twee minuten voor rust kreeg en benutte Pires namens de Fransen de kans op de openingstreffer. Hij schoot raak vanaf de strafschopstip. De gelijkmaker, in de zestigste minuut, was veel mooier. Nakamura trof doel met een geweldige vrije trap. De bal sloeg via de paal hard in de kruising. Zes minuten konden de Aziaten echter maar genieten van de gelijke stand. Govou schoot Frankrijk namelijk snel naar 2-1.

De Japanners waren zeker gelijkwaardig aan hun tegenstander en toonden veerkracht. Vier minuten na de tegengoal kreeg Japan opnieuw een vrije trap, maar Endo raakte met een fraaie krul de lat boven de kruising. De verdiende gelijkmaker bleef daardoor buiten bereik. Frankrijk won de wedstrijd, maar verloor in de laatste minuut van de reguliere speeltijd Sagnol. Hij kreeg rood na een onzinnige overtreding op Nakata.