BARCELONA - Voorzitter Joan Laporta van FC Barcelona heeft in de nacht van zondag op maandag ternauwernood een motie van wantrouwen overleefd.

De 46-jarige bestuurder kreeg 60,6 procent van de stemmen tegen, van 37,75 procent mocht hij aanblijven. Voor zijn aftreden was een meerderheid van twee derde nodig. Zijn rivaal Oriol Girait vroeg desondanks om Laporta's ontslag. De preses weigerde, maar kondigde wel een koerswijziging aan.

"Deze uitslag is een tik op de vingers voor de afgelopen twee jaar. We zullen er onze consequenties uit trekken en gaan werken aan het herstel van de stabiliteit binnen de club", aldus Laporta die sinds vijf jaar aan het roer staat bij Barcelona. Zijn ambtstermijn loopt in 2010 af.

Rijkaard

Laporta's criticasters vinden dat de voorzitter trainer Frank Rijkaard veel eerder had moeten ontslaan. Ook had hij Ronaldinho, Samuel Eto'o en Deco moeten aanspreken op hun ondermaatse prestaties. Barcelona, dat in het verleden achttien keer Spaans kampioen werd, bleef de afgelopen twee jaar titelloos.

Laporta heeft inmiddels oud-speler Josep Guardiola aangesteld als nieuwe trainer en bijna 70 miljoen euro uitgegeven aan nieuwe aankopen als Daniel Alves, Seydou Keita, Gerard Piqué en Martin Caceres.