AMSTERDAM - De Portugese voetbalvedette Cristiano Ronaldo zal maandagochtend in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam worden geopereerd aan de rechterenkel. De ingreep wordt uitgevoerd door Niek van Dijk, die een internationale reputatie heeft op het gebied van knie- en enkeloperaties.

De voetballer van Manchester United en het Portugese elftal kwam zondagavond in Amsterdam aan. Onmiddellijk na de uitschakeling van Portugal bij het EK liet Ronaldo (23) weten dat hij zo snel mogelijk een operatie aan het gekwelde gewricht zou ondergaan.

Dat is inmiddels ruim twee weken geleden. "Ik ga me nu eerst laten opereren", zei hij toen. "Ik heb al zo'n drie maanden last van mijn voet."

Overleg

Vorige week maakte Manchester United bekend dat nader advies van specialisten nodig was. De club ontkende de noodzaak van een operatieve ingreep. De medische staf van de Mancunians en de artsen van de Portugese voetbalbond hadden eerder die week overleg gevoerd over de enkel. Tijdens het EK had Ronaldo verklaard dat de pijn aan het gewricht een uitblinkersrol had verhinderd.

Het is geen toeval dat Ronaldo in Amsterdam onder het mes gaat. Eerder werden de Nederlandse internationals Ruud van Nistelrooij en Robin van Persie in het AMC geopereerd.

Ballack

De Duitse voetbalinternational Michael Ballack en de vroegere Italiaanse international Filippo Inzaghi lieten in de hoofdstedelijke kliniek een second opinion uitvoeren.

De reputatie van het AMC op dit gebied is al enige decennia oud. Van Dijk is de hoogleraar orthopedie, onder wiens supervisie de operaties plaatsvinden. Hij is de opvolger van de Zwitser René Marti, die destijds de enkel van Marco van Basten behandelde. Marti stond aan de wieg van de operatieve behandeling van breuken van enkel en knie.