LONDEN - Rafael Nadal heeft de hegemonie van Roger Federer op Wimbledon doorbroken. De 22-jarige Spanjaard versloeg de vijfvoudig kampioen zondagavond in vijf sets: 6-4 6-4 6-7 (5) 6-7 (8) 9-7.

Het is de eerste eindzege van Nadal op Wimbledon. De tennisser, geboren op Mallorca, won eerder al vier keer het grandslamtoernooi van Roland Garros.

Federer had in Londen de eerste tennisser in het moderne tennis kunnen worden die zesmaal achter elkaar de Wimbledon-titel pakte.

Regenval

De eindstrijd, die twee keer onderbroken werd vanwege regenval, duurde bijna vijf uur. Nog nooit nam een finale op Wimbledon zoveel tijd in beslag.

Nadal plaatste de beslissende break in de vijftiende game van de vijde set. Op zijn vierde matchpoint sloeg de Spanjaard uiteindelijk toe.

Onmogelijk

"Rafael verdient het, ik heb er alles aan gedaan", zei de onttroonde kampioen na de partij. "Dit is onmogelijk", stamelde Nadal na zijn sensationale zege.

"Ik kan niet beschrijven wat ik voelde toen ik de partij had gewonnen. Roger is de beste speler uit de historie, hij blijft altijd vechten. Hij is de nummer één van de wereld, hij won hier vijf keer, hij is de beste. Het is zo speciaal om hier te winnen."

Nadal beklom na het laatste punt de tribunes om zijn familie en trainers te bedanken. Ook haastte hij zich naar de 'royal box', om de Spaanse prins Felipe en prinses Letizia een hand te geven.

De finale in Londen werd bijna twee en een half uur onderbroken vanwege regenval.