DELFT - Erno Prosman heeft het wereldrecord blind simultaandammen van Ton Sijbrands verbeterd. De 35-jarige Delftse grootmeester nam het voor eigen publiek op tegen 27 zorgvuldig geselecteerde tegenstanders.

Na 22 uur concentreren kon Prosman zaterdag een score van 70 procent overleggen. Precies genoeg om zich de nieuwe recordhouder te mogen noemen.

Sijbrands, de godfather van deze 'uitwas' van de damsport, speelde vorig jaar in Tilburg zonder bord en schijven te zien tegen 25 opponenten. Voor de veteraan was het de achtste verbetering sinds 1982. Zijn puntentotaal was wel een stuk beter dan Prosman: 92 procent. De Delftenaar won vijftien partijen, speelde er acht remise en verloor viermaal.

Gespannen

"Vergeleken met de oefensimultaans was dit de slechtste", keek Prosman terug. "Ik was meer gespannen dan normaal. Het was werken, werken, werken. Echt soepel ging het niet. Toch voel ik me niet moe. Ik ben tijdens zo'n simultaan elk gevoel voor tijd kwijt."

Het is echter niet 'eens maar nooit weer'. Prosman, die nu gaat uitrusten op Cuba, is onder voorwaarden best bereid tot een herhaling. "Als ik voldoende tijd heb, een goede sponsor zich aandient en een dito organisatie zich meldt, dan wil ik het graag nog een keer overdoen."

Prosman begon vrijdagmiddag om zes uur aan de loodzware klus. Om een uur 's nachts had hij de eerste zege te pakken. Jack Mondt was het slachtoffer. Vijf uur later viel Hagenaar Hein van Dee de eer te beurt als eerste een remise te noteren. Aan het eind van de ochtend, dankzij enkele 'snelle' beslissingen, was de stand 16-2.

Beweeglijk

Onder de liefhebbers die de recordpoging ook 's nachts volgden, was de gepensioneerde onderwijzer Jaap Knol. Hij heeft Prosman vroeger in Gouderak in de klas gehad. "Nog steeds hetzelfde gewone jongetje van toen. Wat ouder maar even beweeglijk", zei de schoolmeester met een blik op het videoscherm.

Hij zag zijn oud-leerling af en toe met de handen in het haar. Na het middaguur begon de 'aanslag op het geheugen' echt tol te eisen. Prosman deed een aantal onreglementaire zetten, waarvan Wateringer Remmerswaal als eerste profiteerde. Hij won na achttien uur dammen.

Hoewel de stand op de resterende borden 'bij normaal zicht' een glimlach om de mond van iedere grootmeester zou tekenen, is blindsimultaan een heel ander verhaal. Vooral de foutenlast baarde Prosman zorgen. Na vijf missers, betekent elke volgende foutzet verlies. Bij 22-10 ging het er serieus om spannen.

Microfoontje

"Ik dacht toen: Het komt niet meer goed vandaag", reageerde Prosman. Hij bekende arbiter Frank Teer via zijn microfoontje te hebben gezegd "het niet meer te zien zitten". Zijn laatste time-out bracht redding. Prosman kreeg zijn gedachten weer op een rij, al kwam het aan op de laatste twee partijen.

Normaal gesproken remise, maar na bijna een vol etmaal en zonder een stand gezien te hebben, kan de werkelijkheid snel anders zijn. Prosman behield tegen Andrew Tjong a Ong en Hans Stolwijk het overzicht. Beide tegenstanders pakten jubelend een punt, de uitdager het wereldrecord van Sijbrands.

Erg knap

"Een ongelooflijke prestatie", prees meervoudig Nederlands kampioen Rob Clerc. "Niemand had verwacht dat een speler in staat zou zijn in Sijbrands' vijver te vissen, laat staan zijn record af te pakken. Heel erg knap."