AMSTERDAM - Guus Hoogmoed is getergd. Het seizoen van de sprinter verloopt niet volgens planning en dat zint hem niet.

Peking is nog maar een maand weg en de Nederlands recordhouder heeft de olympische limiet nog niet gelopen.

De Nederlandse kampioenschappen zijn voor de 26-jarige Amsterdammer een geschikt moment om de zaken ten goede te keren. "Dit weekeinde tellen de titels. Daarna komen de tijden. Het gevoel is terug. Nu is het wachten op de goede wedstrijd en de goede omstandigheden."

Hoogmoed liep vorige week in de Duitse plaats Biberach eindelijk tijden die hem vertrouwen gaven. "10,31 op de 100 meter en 20,67 op de 200 meter. Die tijden bieden perspectief. Want ik wil zeker ook individueel starten op de Olympische Spelen."

Tegenwind

Hoogmoed moet dan 10,13 lopen, tweehonderdste onder zijn Nederlands record van 10,15. Bij de NK in Amsterdam is die tijd utopie. "Bij deze tegenwind kunnen we geen limieten verwachten." Hoogmoed won zaterdag zijn serie in 10,60 met een tegenwind van 0,7 meter per seconde.

Het stroeve verloop van zijn zomerseizoen is terug te voeren op rugklachten. "Ik heb van de winter en in het voorjaar heel goed getraind. Ik verbeterde het ene na het andere persoonlijk record in het krachthonk. Helaas kreeg mijn rug een tik door overbelasting. Ik kon daardoor het baanseizoen niet beginnen zoals ik wilde."

Boos

Toen de vorm zich leek aan te dienen, gooide bondscoach Wigert Thunissen het schema van Hoogmoed in de war. "Ik rekende erop dat ik zou meedoen aan de Europa Cup, maar de bondscoach koos voor een ander. Dat was tegen de afspraak en ik ben daar nog steeds boos over."

Hoogmoed is normaal gesproken tweede loper in het estafettekwartet dat in Peking de 4x100 meter wil lopen. Het team moet nog één plaats stijgen op de wereldranglijst om kwalificatie af te dwingen. "Ik ben boos, maar het is me geen conflict waard met Thunissen.

Daarvoor wil ik te graag naar de Spelen. We hebben een sterke ploeg met Patrick van Luijk, Maarten Heisen en Caimin Douglas. We gaan met elkaar de scherpe tijd lopen die nodig is om een plek te stijgen op de mondiale lijst, daar twijfel ik niet aan."

Concurrent

Maar eerst wil hij zijn nationale titels op 100 en 200 prolongeren. Hij plaatste zich zaterdag met gemak voor de finales op zondag. "Het wordt zeker geen makkie. Ik zal er hard voor moeten werken", keek hij vooruit.

Zijn grootste concurrent voor de titel is Patrick van Luijk, de 23-jarige sprinter van Rotterdam Atletiek. Van Luijk liep dit seizoen al 10,25 op de 100 meter en was zaterdag in de series sneller dan Hoogmoed: 10,49 met een tegenwind van 2 meter per seconde. Op de 200 meter gaven de twee elkaar niets toe. Zowel Hoogmoed als Van Luijk finishte in 21,10.