PLUMELEC - Alejandro Valverde heeft zaterdag in de eerste etappe van de 95e Ronde van Frankrijk direct toegeslagen.

NUVIDEO##http://www.nuvideo.nl/home/video/show/15547 De Spaanse coureur van Caisse d'Epargne schreef de openingsrit, die van Brest naar Plumelec voerde, op zijn naam en verzekerde zich daarmee tevens van de eerste gele trui.

Slotkilometers

In de lastige slotkilometers streed een groep van circa vijftig renners om de dagzege. Op 500 meter van de witte kalklijn dacht de Luxemburger Kim Kirchen naar de overwinning te rijden.

Tot diens verbazing plaatste op dat moment Valverde een ongekende versnelling op de heuvel in Plumelec waarmee hij Kirchen inhaalde en vervolgens naar de zege fietste.

De Belg Phillip Gilbert eindigde als tweede, de Fransman Jerome Pineau bereikte als derde de finish. De verbouwereerde Kirchen kwam als vierde binnen. Rabobank-coureur Oscar Freire uit Spanje werd negende.

Kopgroep

Een kopgroep van acht man reed bijna de hele etappe op kop, daarbij zaten geen Nederlanders. Op zeven kilometer van de eindstreep werden de Fransman Lilian Jégou en de Spanjaard David De La Fuente in de kraag gevat, waarmee de laatste vluchters waren ingerekend.

In de zware slotfase spatte het peloton nog in twee stukken, maar de meeste klassementsrenners reden alert in het voorste gedeelte.

Voeckler

Thomas Voeckler heeft zaterdag na de ouverture van de Ronde van Frankrijk de bolletjestrui gekregen. De coureur van Bouygues Telecom stond na de eerste etappe samen met de Duitser Björn Schröder aan de kop van het bergklassement.

Omdat de Fransman eerder bij de streep kwam (en dus hoger in de algemene rangschikking staat) kreeg hij het bolletjestricot.

Zowel Voeckler als Schröder had na de eerste etappe, waarin vier colletjes van de vierde categorie zaten, acht punten. Daarom moest de stand in de algemene rangschikking uitsluitsel geven.

ZIE OOK:

NU.nl Tourspecial