LONDEN - Venus Williams heeft voor de vijfde keer in haar carrière het grandslamtoernooi van Wimbledon gewonnen. De Amerikaanse tennisster versloeg zaterdag in de finale haar zus Serena in twee sets: 7-5 6-4.

Venus Williams was eerder in 2000, 2001, 2005 en 2007 de sterkste in Londen. In 2002 en 2003 bereikte ze ook de finale, maar toen verloor ze van Serena.

Venus, met 28 jaar de oudste van de zussen Williams, heeft nu zeven grandslamtitels achter haar naam staan.

In 2000 en 2001 won ze de US Open. Serena, winnares van acht grandslamtoernooien, verloor tot zaterdag pas twee keer de finale van één van de vier grote toernooien.

Initiatief

In de eerste set nam Serena aanvankelijk het initiatief. Ze zorgde voor een vroege break en nam een voorsprong van 4-2.

Venus Williams bleef echter ijskoud en benutte twee van de drie breakkansen die ze in het vervolg van de set kreeg. Met 7-5 trok ze de eerste set uiteindelijk naar zich toe.

Daadkracht

Ook in de tweede set was Venus op de belangrijke punten daadkrachtiger. Terwijl Serena slechts één van de acht mogelijkheden op een break benutte, deed Venus dat twee van de vier keer.

Na bijna twee uur spelen mocht de 28-jarige Amerikaanse haar vijfde Wimbledon-titel bejubelen.

Fantastisch

"Dit is fantastisch, ik hou van deze plek", aldus Venus Williams. "Ik kan niet geloven dat dit mijn vijfde titel is, want als je in de finale tegen Serena speelt, lijkt die titel zo ver weg", prees ze haar zus.

"Mijn eerste taak is die van grote zus, en die baan neem ik erg serieus", lachte Venus. "Voor onze familie is dit erg moeilijk, alhoewel ik natuurlijk graag denk dat ze voor mij waren."