ROTTERDAM - Duizenden fans van Feyenoord hebben zaterdag in Rotterdam een voorproefje gekregen van de serieuze aanpak van de nieuwe trainer Gertjan Verbeek.

De 45-jarige coach tracteerde het massaal uitgerukte legioen tijdens zijn eerste oefensessie op wat fitness-, loop- en baloefeningen voor zijn selectie. Een aantrekkelijke voetbalshow zat er niet in.

Supporters

De supporters onthaalden de spelers nog wel met veel gezang en Bengaals vuurwerk. Na een luidruchtig kwartier viel het publiek bij de openingstraining evenwel een beetje stil.

Stilaan stroomden de tribunes leeg. Een korte ereronde aan het einde van het trainingsuurtje bracht de sfeer toch nog even terug op het bijveld van De Kuip.

Overweldigend

"Ik vond het overweldigend", was de eerste reactie van Verbeek. "Zoveel mensen bij de eerste training, fantastisch gewoon."

De middagtraining bracht overigens nog wel het nodige spektakel. Opvallend was dat de tijdelijk opgestelde tribunes langs het oefenveld opnieuw vol waren.

Versterking

Volgens Verbeek is Feyenoord "achter de schermen" volop bezig om de selectie voor het komende seizoen te versterken.

"We doen wat mogelijk is. We zoeken nog een verdediger en een spits. Maar de markt is momenteel nog vrij rustig."

Wim Jansen

De meeste toejuichingen waren zaterdag voor clubicoon Wim Jansen, die als mentor en vertrouwensman aan de trainingsstaf van Verbeek is toegevoegd. Ook de verloren zoon Jon Dahl Tomasson, afgelopen week transfervrij van Villarreal teruggekeerd in Rotterdam-Zuid, kon op veel applaus rekenen.

Verdediger Ron Vlaar en aanvaller Tim Vincken maakten na lange blessures hun rentree op het trainingsveld.

Karim el Ahmadi (ex-FC Twente) was met de buitenlanders Ramon Torres Darley, Kermit Erasmus en Afful Harrison nieuw bij Feyenoord.

Internationals

De Nederlandse internationals Giovanni van Bronckhorst, Henk Timmer en Tim de Cler vieren na het EK met Oranje nog vakantie.

Ook de Zuid-Koreaan Chun-Soo Lee sluit later aan. De spits mag evenwel uitkijken naar een andere club.

Biseswar

Hetzelfde geldt voor Danny Buijs en Nicky Hofs. Andwélé Slory en Serginho Greene kunnen eveneens in aanmerking komen voor verkoop of verhuur.

Karim Saïdi, Dwight Tiendalli, Diego Biseswar en Timothy Derijck hoefden zich zaterdag voor de eerste training al niet meer te melden bij Feyenoord.

Zij hebben evenwel nog geen nieuwe werkgever gevonden. Reservedoelman Erwin Mulder is komend seizoen verhuurd aan stadgenoot Excelsior.

Voorwaarden

Verbeek: "Ik zeg altijd: iedereen mag in principe weg. Maar wel tegen de voorwaarden die Feyenoord stelt. Je moet graag bij deze mooie club willen spelen, anders maar niet. Ik heb voor de eerste kleedkamer 25 lockers laten maken. Dat lijkt me voldoende voor de A-selectie. Voor wie de kleedcabines zijn, bepalen de spelers zelf. Zij zijn verantwoordelijk voor hun eigen toekomst bij Feyenoord."

Verbeek liet weten dit seizoen herkenbaar en aantrekkelijk voetbal te willen spelen. Vooral in de eigen Kuip moet het publiek kunnen rekenen op een dominante thuisploeg.

Baas

"Er kan geen misverstand over bestaan: Feyenoord moet de baas zijn in De Kuip", benadrukte Verbeek (45) zaterdag na zijn eerste training in Rotterdam-Zuid.

"Of we nu tegen Ajax, Heerenveen of Willem II spelen, we dienen onze tegenstanders zeker op eigen veld vanaf de eerste minuut onze wil op te leggen. Zodat we bij de rust al op voorsprong staan. Want Feyenoord bepaalt in De Kuip het ritme van de wedstrijd. Zo moet het zijn."

Baas

Verbeek: ,,Aantrekkelijk voetbal betekent ook het maken van doelpunten. Daar komt het publiek tenslotte voor. De productie moet natuurlijk wel goed in balans zijn ten opzichte van het voorkomen van doelpunten . Dat zal nog moeilijk genoeg worden als je vooruit wilt verdedigen, zoals de bedoeling is.''

Eerste training Feyenoord