LONDEN - Tennisser Roger Federer gaat zondag proberen voor de zesde maal op rij Wimbledon te winnen.

De Zwitserse nummer één van de wereld versloeg vrijdag in de halve finales de Rus Marat Safin in drie sets: 6-3 7-6 (3) 6-4.

Tegenstander van Federer wordt de winnaar van de andere halve finale die gaat tussen zijn Spaanse rivaal Rafael Nadal en de Duitse outsider Rainer Schüttler.

Björn Borg

Federer kan zondag op de eeuwige lijst Björn Borg passeren. De Zweed won tussen 1976 en 1980 het toernooi op de All England Club vijf keer op rij.

Vooraf waren er twijfels over Federers spel. Nu hij al zijn achttien tot nu toe gespeelde sets heeft gewonnen, zijn die wel weg.

Doelen

Na zijn nederlaag tegen Nadal, recentelijk in Parijs, zei Federer al dat men hem niet te vroeg moest afschrijven. "Mijn seizoen gaat nu pas echt beginnen. Wimbledon, de Olympische Spelen, New York, dat zijn mijn doelen van dit jaar."

Na zijn zege in de halve eindstrijd: "Ik heb de kans deze titel opnieuw te winnen. Dat geeft me veel voldoening."

Safin

Safin, voormalig nummer één van de wereld, maakte in zijn eerste halve finale op Wimbledon van het begin geen schijn van kans. Van een herhaling van zijn sensationele zege op Federer in de halve eindstrijd van de Australian Open in 2005 kon geen moment sprake zijn.

Daarvoor was het kwaliteitsverschil te groot. Alleen in de tweede set reikte de Rus nog tot een tiebreak, tot meer wapenfeiten kwam hij niet.