GRONINGEN - FC Groningen was niet goed voorbereid op de problemen in het stadion Euroborg nadat daar op 13 april brand was uigebroken.

Dat staat in het rapport dat het Auditteam Voetbalvandalisme vrijdag heeft gepresenteerd. Voor het eerste fluitsignaal van de wedstrijd FC Groningen-Ajax gooiden supporters brandende wc-rollen op het veld. Bij de brand raakten 28 mensen gewond.

Brandveilighei

In het rapport staat dat de brandveiligheid in het stadion niet toereikend was. Bovendien was het brandgevaar van de wc-rollenactie onderschat en werd de brandweer te laat gebeld.

Een deel van vluchtwegen was afgesloten om supporters uit elkaar te houden. Ook was er geen leiding in de commandokamer, staat in het rapport dat is gemaakt onder voorzitterschap van Margo Vliegenthart.

Veiligheidscoördinator

Al voor de spelersopkomst ontstonden er brandjes voor de tribune achter het doel. Volgens het Auditteam was de veiligheidscoördinator van FC Groningen als enige op de hoogte van het plan van de supporters om bij opkomst van de spelers nog eens duizenden wc-rollen van de tribune te laten neerdalen.

Hij had de keus de spelers binnen te houden of om een oproep te doen het gooien te staken. Hij heeft er echter helemaal geen actie ondernomen, zo concluderen de onderzoekers.

Brandweer

Verder heeft FC Groningen volgens het rapport nagelaten de brandweer te bellen toen de aanvankelijk kleine brandjes begonnen. Het blusmateriaal dat in het begin werd gebruikt, emmertjes en een tuinslang, waren ontoereikend.

Hoewel er goedgekeurde brandslanghaspels aanwezig waren, functioneerden die niet doordat een klep verkeerd was bevestigd.

In het rapport staan aanbevelingen om te zorgen dat soortgelijke incidenten niet meer gebeuren. Zo moet in het vervolg elke afspraak tussen alle partijen over de veiligheid in het stadion schriftelijk worden vastgelegd.

Volgens Vliegenthart is dat niet voldoende gebeurd. "Het is zo dat men elkaar in Groningen vaak goed kent en dan volstaat met mondelinge afspraken."

Afspraken

Verder moeten de afspraken met de brandweer helderder zijn en zouden er in de toekomst periodieke oefeningen moeten komen, waarbij iedereen op de hoogte is van zijn of haar verantwoordelijkheden.

"Gebruik het rapport om te leren van de fouten die er zijn gemaakt", sprak Vliegenthart. "Uiteindelijk moet je het samen doen."

Wallage

De Groningse burgemeester Jacques Wallage, die het rapport kreeg uitgereikt, kon zich grotendeels vinden in de conclusies en aanbevelingen.

"Het is duidelijk dat door de focus op het voorkomen van een confrontatie tussen supportersgroepen andere zaken te weinig aandacht hebben gekregen."

Hij zegt vertrouwen te hebben in de bereidheid van FC Groningen de stappen te nemen die volgens het rapport nodig zijn.