HILVERSUM - Sportverslaggever Jacques Chapel is in de nacht van donderdag op vrijdag op 62-jarige leeftijd overleden

Dit meldde zijn werkgever NOS vrijdag. De radiocommentator bij het wielrennen en schaatsen was al enige tijd ziek. Hij verbleef in een hospice in Hilversum.

Chapel, die zijn loopbaan begon bij de AVRO, werkte jarenlang voor de NOS en de Wereldomroep. Hij versloeg 28 keer de Ronde van Frankrijk en was aanwezig bij de Olympische Spelen van Barcelona, Atlanta, Sydney en Athene en de Winterspelen van Calgary, Albertville, Lillehammer, Nagano, Salt Lake City en Turijn.

Tour

Chapel zou dit jaar voor de laatste keer verslag doen uit de Tour en nog eenmaal de Olympische Spelen coveren. Op 1 september wachtte zijn pensioen.

Maar de voormalig profvoetballer van HFC Haarlem was dit voorjaar al te ziek om zijn werkzaamheden als wielerverslaggever nog langer uit te voeren.

De Groot

Ferry de Groot, voormalig chef sport van Langs de Lijn, keek voor de NOS-radio ontroerd terug op de samenwerking met Chapel.

"Jacques was een man met een tamelijk dikke gebruiksaanwijzing. Daar moest je echt doorheen maar als dat gelukt was kwam je in een goed hart terecht", vertelde De Groot, die aan het sterfbed had gestaan.

Herinneringen

Er waren vooral mooie herinneringen. "Jacques had enigszins dyslexie als het aankwam op buitenlandse namen, maar hij compenseerde dat met zoveel kennis van zaken en zo veel enthousiasme dat ik het nooit als een probleem heb gezien. En we hebben bovendien enorm veel met hem gelachen", aldus De Groot.

Chapel was van plan zijn oude dag in Noorwegen door te brengen, het land waar zijn vrouw vandaan kwam. De Groot: "Het is buitengewoon zuur dat hij die wens niet heeft kunnen verwezenlijken. Ik herinner me hem vooral als een buitengewoon dappere man."