AMSTERDAM - Rainer Schüttler heeft in vier etappes de halve finale van Wimbledon gehaald. De partij tegen Arnaud Clement, die woensdag bij 1-1 in sets werd onderbroken, moest donderdag twee keer worden gestaakt vanwege de regen.

De ongeplaatste Duitser toonde zich in een spannende vijfsetter met 6-3, 5-7, 7-6 (6), 6-7 (7), 8-6 de sterkste. In de halve eindstrijd neemt Schüttler het vrijdag op tegen Rafael Nadal.

Schüttler en Clement kregen in de beslissende set beiden kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. In totaal stonden de Duitser en de Fransman, die allebei een keer de finale van de Australian Open haalden, vijf uur en twaalf minuten op de baan. Nadat Clement bij 5-4 in de vijfde set een matchpoint had gemist, sloeg Schüttler op zijn derde wedstrijdpunt toe.

Tiebreak

De wedstrijd werd donderdag bij 1-1 in sets hervat. Schüttler en Clement waren mede door een groot aantal fouten volledig aan elkaar gewaagd. In de tiebreak van de derde set leek Schüttler op weg naar een eenvoudige setwinst. Hij leidde bij de kantwissel met 6-0, maar zag Clement vervolgens zes punten op rij winnen. Toch slaagde de Duitser erin de set naar zich toe te trekken.

Ook de tiebreak van de vierde set was erg spannend. Clement verprutste op 6-4 en op 7-6 drie setpoints, maar sloeg op zijn vierde toe. In het begin van de vijfde set plaatste Clement de eerste break en leek Schüttler klaar voor de sloop, maar de Duitser liet zien over de juiste mentaliteit te beschikken. Op 5-4 moest hij een matchpoint toestaan, maar werkte die weg.

Schüttler mocht door een break in de elfde game serveren voor de wedstrijd, maar opnieuw werd de wedstrijd gerekt door Clement. Een game later werd de Fransman weer gebroken en lukte het Schüttler wel de wedstrijd uit te serveren.

Ondergronden

In de reactie zei Schüttler eigenlijk andere plannen te hebben voor de tweede week van Wimbledon. Hij had nooit verwacht de tweede week te halen. "Ik wilde een rondje doorkomen en zou dan wel kijken of ik iets in te brengen had tegen James Blake." In de halve finale wacht nu de confrontatie met Nadal. "Rafael heeft bewezen op alle ondergronden uit de voeten te kunnen. Ik ga er gewoon van genieten."