ALMERE - Het Nederlands Olympisch Team voor de Spelen van Peking is sinds donderdagmiddag een feit. In Almere droeg NOCNSF-voorzitter Erica Terpstra de sporters officieel over aan Charles van Commenée, in China straks de Chef de Mission van het team.

De formatie bestaat vooralsnog uit 237 atleten. Wegens wedstrijden en trainingskampen waren ze lang niet allemaal in Almere aanwezig. Volgens Van Commenée kunnen de komende twee weken nog maximaal tien extra Nederlanders zich plaatsen.

Het record van het aantal deelnemende Nederlanders dateert van Atlanta, 239. De kans is groot dat dit in Peking wordt overtroffen. In atletiek, triatlon, eventing (hippisch) en zeilen zijn nog kwalificatiemomenten.

Niet blind

In een toelichting zei Van Commenée opnieuw zich niet blind te willen staren op het ultieme doel, een klassering in de top tien van het landenklassement. "Natuurlijk leggen we de lat hoog. Maar na afloop kijken we niet alleen naar goud. Veel zilver en brons kan ook heel mooi zijn."

Van Commenée noemde de normen en limieten een hot item. "We willen alleen sporters in het vliegtuig die kunnen presteren. Niet de atleten die er in de eerste ronde uitvliegen. Een zo groot mogelijke ploeg is wat dat betreft niet het doel."

Wel zei hij ook deze uitgangspunten - in principe is een reëel uitzicht op een plaats bij de top acht de eis - na afloop te willen evalueren. "Maar in principe evalueren we alles."

Passie

Terpstra sprak in Almere van een groot moment. Ze richtte zich bovendien tot de ouders van de atleten. "Ook jullie hebben hier met passie naartoe gewerkt. Je zag het talent van je kind. Ook als iedereen zei: Moet je al weer naar die sportwedstrijd. Nu willen al die mensen heel graag naast jullie zitten."

Ook het Paralympisch Team werd overgedragen in het Topsportcentrum van Almere. In deze discipline is Thea Limbach de teamleider. Zij stelt haar doel wat lager dan Van Commenée, de top 25. "We hebben een achterstand goed te maken. Maar we zijn op de goede weg. Vergeleken met Athene 2004 is de aanpak veel professioneler geworden."

De Olympische Spelen in Peking worden op 8 augustus geopend. De Paralympics vinden daarna plaats.