BRUSSEL - Nederlandse voetbalclubs zien in dat het FIFA-plan voor maximaal vijf buitenlandse spelers per elftal niet haalbaar is in de Europese Unie. "Dat stuit gewoon op EU-regels voor vrij verkeer van werknemers.

Daar hoeven we niet meer over te praten", zei Maarten Fontein, directeur commerciële zaken van AZ Alkmaar woensdag bij een werkbezoek van Nederlandse voetbalvertegenwoordigers aan de Europese Commissie in Brussel.

Recentelijk had Johan Cruijff zich in een column nog hard gemaakt voor het FIFA-plan en gemeend dat de EU maar een uitzondering moest maken voor sport.

Medewerking

De clubs omarmen wel de UEFA-variant voor ten minste acht spelers per club uit de eigen of nationale opleiding. Ze vroegen de Europese Commissie woensdag medewerking om die variant te verbeteren.

"We zien namelijk misbruik van een uitzonderingsregel", zei Frank Rutten van Eredivisie NV. "Een jongere mag namelijk voortijdig in een ander land spelen als zijn ouders emigreren voor een andere baan. Nu zien we plots ontzettend veel ouders die een goedbetaalde baan krijgen rond Chelsea en andere Britse clubs."

Vertrekken

AZ-directeur Maarten Fontein schat dat jaarlijks drie tot vijf jonge spelers op deze manier uit de Nederlandse jeugdopleidingen vertrekken, zei hij tegen EU-commissaris Jan Figel (Sport).

De commissaris toonde grote interesse voor de kritiek, maar onderstreepte dat de algemene UEFA-regel een stap in de goede richting is.

De Nederlandse clubs bepleitten bij de Europese Commissie ook dat een speler verplicht wordt zijn eerste contract af te sluiten bij de club die hem heeft opgeleid.

Rendabeler

UEFA-voorzitter Michel Platini heeft zich daar eerder hard voor gemaakt, om de eigen opleiding van clubs rendabeler te maken. "Een verbetering zou ook zijn als een speler niet drie jaar, maar vijf jaar opgeleid moet zijn in eigen land of bij de eigen club", zei de Feyenoord-jurist Joris van Benthem.

Een alternatief idee is nog dat profclubs in de EU een maximumaantal spelers zouden mogen contracteren. Maarten Fontein: "Een rijke Britse club als Chelsea heeft nu wel zestig of zeventig spelers onder contract, tegen 28 bij ons. Zo'n limiet zou het speelveld al een stuk egaliseren".

Figel zei geen juridische beletsels te zien voor de suggesties, maar verwees voor de invoering wel naar de UEFA.

Het werkbezoek van de Nederlandse voetbalsector aan Brussel was mede opgezet door VVD-Europarlementslid Toine Manders, die zich al jaren verzet tegen het FIFA-plan.

Competitie

De VVD'er opperde in het overleg het idee voor een EU-voetbalcompetitie. De beste clubs uit de EU-landen zouden dan het hele seizoen tegen elkaar moeten spelen in EU-verband in plaats van in een nationale competitie.

"Een utopie", zei Jan Reker (PSV). "Voor sponsors is een Europese competitie misschien belangrijk, maar voor clubs niet. Die zitten daar niet op te wachten. Kijk naar Juventus: bij een Champions League komen er 10.000 bezoekers, maar bij de nationale competitie zit het stadion vol."