AKEN - IJsbrand Chardon heeft donderdag op de internationale paardensportwedstrijd van Aken de Kür op Muziek voor de vierspanners gewonnen. De wereldkampioen van Jerez 2002 zegevierde met ruim verschil.

De menner uit Schipluiden, veelvoudig winnaar van het eindklassement in Aken, bracht de paarden Pilot, Camacho, Zidane en Ferdinand in de ring. Zaterdag is het hoofdonderdeel bij de menners, de uithoudingsproef in de bossen rond het hoofdterrein. Drie Nederlanders kwamen in de ring. Harry de Ruyter eindigde als zevende, Mark Weustof, vooral de specialist van de cross, werd veertiende.

Klassement

Voor het totaalklassement telt de kür niet mee. De dressuurproef voor de totale wedstrijd, met verder uithoudingsproef (zaterdag) en fitheidstest (zondag) vond reeds woensdag plaats. Daarin werd Chardon, licht teleurstellend, zesde.

"Vandaag heb ik bewezen op welke plaats ik echt thuishoor", sprak de nummer één van Nederland. "Woensdag mislukte de proef gedeeltelijk omdat één van mijn paarden werd afgeleid door schreeuwende kinderen langs de kant. Helaas. Het betekent wel dat ik in de cross vol op de aanval moet gaan om dit goed te maken."

Ook voor de vierspanners geldt Aken als een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar. "Ik heb m'n beste span bij me en ga hier voor de hoofdprijs", zei Chardon. Vorig jaar had hij op de Duitse wedstrijd met grote tegenslag te maken, toen een van zijn paarden bij het inrijden een been brak en na een operatie uiteindelijk moest worden afgemaakt.