UTRECHT - Rabobank mocht afgelopen zomer de Deense wielrenner Michael Rasmussen ontslaan. Dat heeft kantonrechter J. Sap woensdag in Utrecht bepaald.

Alleen had het ontslag niet op staande voet mogen gebeuren. Rabobank moet Rasmussen daarom bijna 700.000 euro betalen.

De Deen, die op weg naar de eindzege in de Ronde van Frankrijk uit de ploeg werd gezet omdat hij had gelogen over zijn verblijfplaats voor de Tour, had zijn ontslag voor de rechter aangevochten. Hij eiste een schadevergoeding van 5,5 miljoen euro.

Rasmussen had volgens de rechter recht op twee maandsalarissen en de bonus van 400.000 euro waarop de Deen contractueel recht had als hij de Tour had gewonnen. Met de vergoeding voor buitengerechtelijke kosten ontvangt Rasmussen in totaal 665.000 euro.

Niet terecht

De kantonrechter oordeelde dat ontslag op staande voet niet terecht was omdat daarvan alleen sprake kan zijn direct na het bekend worden van de feiten waarop het ontslag is gebaseerd. Volgens de rechter had de ploegleiding al eerder kunnen weten dat de opgave van Rasmussen over zijn verblijfplaats niet klopte.

Zo had Breukink Rasmussen op 6 juni 2007 in Italië ontmoet. Ook was het Rabo bekend dat Rasmussen van 25 tot en met 29 juni 2007 deelnam aan een training van de Raboploeg in de Pyreneeën. Daarnaast had Rasmussen al op 2 juli aan Rabo laten weten dat hij uit de Deense selectie was gezet wegens een gemiste dopingcontrole in Italië.

Deze omstandigheden waren al begin juli bekend, maar het ontslag op staande voet is niet direct daarna gegeven.

ZIE OOK:

Iedereen tevreden met uitspraak
Rasmussen twee jaar geschorst
Tourfoto: Rasmussen 07
Chronologie in zaak-Rasmussen
Rasmussen verstrikt in leugens

Het Dossier-Rasmussen
De NU.nl Tourspecial