MONTE CARLO - De Deense wielrenner Michael Rasmussen is voor twee jaar geschorst vanwege het ontlopen van drie out-of-competion dopingcontroles voorafgaand aan de Ronde van Frankrijk van 2007.

Dat heeft de wielerbond van Monaco dinsdag bepaald, zo bevestigde de internationale wielrenunie UCI.

Gelogen

Rasmussen leek vorig jaar in dienst van Rabobank de Ronde van Frankrijk te gaan winnen, maar werd door de directie van de ploeg uit de Tour gehaald toen bleek dat hij gelogen had over zijn verblijfplaatsen in de voorbereiding. De Deen reed op een Monegaskische licentie, daarom moest de wielerbond van dat land de straf uitspreken.

Beroep

Rasmussen kan tegen het besluit in beroep gaan bij het internationaal sporttribunaal CAS en heeft die stap eerder al aangekondigd. Volgens de renner is een straf voor het drie keer missen van een dopingcontrole niet terecht omdat, zo beweert twee controles werden uitgevoerd namens de Deense wielerbond en één namens de internationale wielrenunie UCI.

De straf gaat vermoedelijk in met terugwerkende kracht op 25 juli 2007, de dag dat hij uit de Ronde van Frankrijk verdween.

Uitspraak

Woensdag volgt in Utrecht de uitspraak van de rechter in de zaak die Rasmussen heeft aangespannen tegen zijn voormalig werkgever Rabobank. De Deen meent onterecht ontslagen te zijn omdat de ploegleiding op de hoogte zou zijn geweest van zijn misleiding van de dopinginstanties.

Hij eist een schadevergoeding van ruim vijf miljoen euro. Rasmussen had de instanties voorgelogen dat hij in Mexico was geweest, maar was in juni trainend in Italië gesignaleerd.

Van der Aat

De schorsing noemde Henri van der Aat, voormalig interim-directeur van de Rabo-ploeg en vertegenwoordiger van de bankploeg in de zaak, niet meer dan logisch.

"Maar het is bizar dat deze uitspraak elf maanden op zich heeft laten wachten. En ik vind het triest voor de organisatoren van de Ronde van Frankrijk dat dit minder dan een week voor het begin van de Tour naar buiten komt."

Van der Aat heeft nooit getwijfeld over de strafmaat: "Rasmussen heeft de UCI op het verkeerde been gezet door te liegen over zijn verblijfplaatsen. Daarop staat volgens de regels een schorsing van twee jaar."

Invloed op de beslissing van rechter Sap in Utrecht heeft de in Monaco uitgesproken straf niet, volgens Van der Aat: "Die is al lang bepaald. De ploegleiding heeft bij mijn weten ook tijdens de Tour niet beter geweten dan dat Rasmussen in Mexico was geweest."

ZIE OOK:

Tour van Rasmussen in beeld
Chronologie