NIEUWEGEIN - De hockeysters Marieke Mattheussens (Amsterdam) en Michelle van der Pols (Kampong) moeten de Olympische Spelen in Peking aan zich voorbij laten gaan. Bondscoach Marc Lammers heeft het duo niet opgenomen in zijn definitieve selectie, die hij dinsdagmiddag in Nieuwegein bekendmaakte.

Mattheussens (24) en Van der Pols (19) blijven tot het vertrek naar China, op 29 juli, meetrainen met de Nederlandse ploeg. Kelly Jonker en reservekeepster Floor Engels (beiden Amsterdam) zullen als zeventiende en achttiende speelster buiten het olympisch dorp vertoeven. Ze mogen in Peking wel meetrainen met de ploeg. Bij blessures kan Lammers een beroep op hen doen.

"Voor Marieke en Michelle was het een spijkerharde mededeling", erkende de scheidende bondscoach. "Maar ze hebben het gelukkig goed opgepakt. Ondanks de grote teleurstelling blijven ze gemotiveerd meetrainen. Dat is een goede zaak."

Evenwichtige selectie

Volgens Lammers was na het gewonnen vierlandentoernooi, zondag in Rotterdam, alles wel duidelijk. "Binnen de technische staf waren we unaniem over de invulling van de achttien namen. We hebben een evenwichtige selectie, met routiniers, middenmoters qua leeftijd en ervaring en ook nog een paar tieners. Het is goed dat de beslissing gevallen is. We kunnen als olympische ploeg nu verder. De opluchting bij sommige speelsters was na hun uitverkiezing best wel groot."

Lammers was vorige week in Rotterdam nogal kritisch op zijn meer ervaren speelsters, zoals Naomi van As, Marilyn Agliotti en met name Fatima Moreira de Melo. "Maar de twijfel heeft toch vooral bij de jonkies gezeten. Van de routiniers weet ik wat ze kunnen. Ze hebben weliswaar niet zo'n goede periode achter de rug, maar ik ben ervan overtuigd dat wij het beste van hen in Peking naar boven kunnen halen."

De selectie:
Lisanne de Roever, Eva de Goede (Kampong), Naomi van As (KZ), Eefke Mulder (Nijmegen), Minke Smabers, Wieke Dijkstra (Laren), Marilyn Agliotti (OZ), Fatima Moreira de Melo (Rotterdam), Miek van Geenhuizen, Ellen Hoog, Sophie Polkamp (Amsterdam), Minke Booij, Janneke Schopman, Maartje Goderie, Maartje Paumen, Lidewij Welten (Den Bosch).

Speelsters buiten het olympisch dorp: Kelly Jonken, Floor Engels (Amsterdam). Reserves in Nederland: Marieke Mattheussens (Amsterdam), Michelle van der Pols (Kampong).