AMSTERDAM (ANP) - Ajax-directeur Arie van Eijden heeft de KNVB verzocht de competitiewedstrijd van zondag tegen FC Groningen uit het programma te halen. Burgemeester Wallage besloot dat Ajax geen supporters mee mag nemen naar Groningen. Ajax wil de wedstrijd niet spelen omdat de club er alles aan gelegen is de rust binnen de supportersgelederen te bewaren.


Ajax
FC Groningen

Volgens Wallage is het risico van gewelddadigheden te groot. Hij vreest dat meer Ajax-aanhangers van plan zijn naar Groningen te komen dan er plaats is. In overleg met de lokale driehoek werd vervolgens tot deze in Groningen zeldzame maatregel besloten.

De burgemeester wil geen 'disproportionele inzet' op de been brengen. Dat zou betekenen dat politiemensen uit Friesland en Drenthe zouden moeten worden opgetrommeld. Dat gaat Wallage te ver. Bovendien is het koopzondag in het centrum en dan zijn veel meer mensen dan gewoonlijk in de stad.

"Alles kan, maar je moet het ook willen", stelt de burgemeester, die het besluit "niet met plezier heeft genomen". Justitie zegt overtreders zonodig aan te pakken en voor te geleiden.

Via verschillende politiebronnen, het internet en een flyer, bleek volgens de politie dat sommige Ajax-supporters zonder gebruik te maken van de combiregeling naar Groningen wilden afreizen. Wallage zegt dat hij alvorens het besluit te nemen ook overleg heeft gevoerd met de voetbalclubs, de politie van Amsterdam en de KNVB.

Achthonderd kaarten

Ajax heeft er bij de bond nu op aangedrongen de wedstrijd in het schema op te nemen wanneer Groningen bereid is te voldoen aan de afgifte van 800 kaarten voor de bezoekende supporters, conform de richtlijnen die zijn opgesteld tijdens de algemene vergadering betaald voetbal op 13 juni jongstleden.

Agenten

De politie zal zondag met een onbekend aantal agenten trachten te voorkomen dat Ajax-aanhang zich alsnog richting het stadion begeeft. Wallage verwacht dat dit ook extra inzet nodig maakt, maar in elk geval een stuk minder dan bij het toelaten van de Ajax-fans. "Het is voor hen zinloos naar Groningen te komen", benadrukte hij.