RIJSWIJK - Het is inmiddels een jaar geleden, maar de Rabobank wielerploeg is nog altijd niet van zijn Deense plaag verlost.

Michael Rasmussen hoopt woensdag van de rechter in Utrecht te horen dat hij nog een paar miljoen euro krijgt van de ploeg waarvoor hij vorig jaar de Ronde van Frankrijk leek te gaan winnen. Vlak voor de editie van 2008 gaan de gedachten nog altijd terug naar 25 juli 2007.

In Rabo's tourploeg van dit jaar zijn weinig renners die het drama in het rennershotel in Pau meemaakten. Michael Boogerd stopte, Thomas Dekker is uit vorm en Bram Tankink reed vorig jaar de Tour nog voor Quick-Step.

Oscar Freire, vorig jaar ook in Rabo's tourcollectief, was afgestapt en allang weer thuis toen Rasmussens leugens over zijn verblijfsplaats uitkwamen. Van de huidige tourploeg waren alleen Denis Mentsjov, Juan Antonio Flecha en Pieter Weening erbij in Pau.

Breukink

In die stad in Zuid-Frankrijk kwam ploegleider Erik Breukink er in de gang van het hotel achter dat de Tour vlak voor Parijs voor Rasmussen en ook voor Rabobank voorbij was. De welgemeende felicitaties voor zijn ritzege op de Aubisque werden door de aangeslagen Deen weggewuifd. Laat maar zitten, het hoeft niet meer.

Dat directeur Theo de Rooij Rasmussen zonder met Breukink te overleggen de wacht had aangezegd, was een van de zaken die in de communicatie mis gingen. Het was niet het enige, concludeerde later de commissie, onder leiding van Peter Vogelzang, die de zaak voor de sponsor moest uitpluizen. De aangeslagen De Rooij voelde de bui al hangen en hield kort na de Tour de eer aan zichzelf.

Van der Aat

Het was het startsein voor veranderingen bij de formatie die op die bewuste dag in juli een ferme tik te verwerken had gekregen. Henri van der Aat kwam als interim-manager, Breukink overleefde ondanks kritiek in het rapport-Vogelzang, maar was bij de wielerploeg wel directielid-af.

Vanuit de bank werd de opvolger van De Rooij gepresenteerd, wielerliefhebber Harold Knebel werd directeur. Zijn eerste taak was het strakker organiseren van het antidopingbeleid en de monitoring van de renners. Het zou nooit meer mogen voorkomen dat de ploeg niet precies wist waar een renner uithangt, zoals in het geval van Rasmussen was gebeurd.

Renner-regisseur

Breukink en de andere ploegleiders werden daarom benoemd als renner-regisseur, bedoeld om het toezicht te verscherpen. Vlak voor de Tour van 2008 zijn echter al haarscheurtjes waarneembaar in het contact tussen Thomas Dekker en zijn renner-regisseur Erik Dekker, die geen intensief contact hadden toen het besluit genomen moest worden of de talentvolle Dekker al dan niet naar Frankrijk zou gaan.

Intussen zijn de blikken van de tourdirectie wantrouwender dan ooit. In Frankrijk is men het zat dat het grootste wielerevenement jaarlijks om andere redenen in de schijnwerpers staat dan het wielrennen alleen. Dat de directie harde maatregelen niet schuwt, blijkt steeds opnieuw.

Contador

Dit jaar geen Alberto Contador, de Spaanse winnaar van vorig jaar. En ook geen Tom Boonen, de Belgische winnaar van de groene trui in 2007, terwijl over de rechtvaardigheid van hun afwezigheid getwist kan worden. De Raboploeg, sinds vorig jaar eveneens onder het Franse vergrootglas, is gewaarschuwd.

ZIE OOK:

NU.nl Tourspecial