MADRID - Het Spaanse voetbalteam is maandagavond aan een triomftocht door Madrid begonnen. De Europese kampioenen rijden in een open bus door de stad, toegejuicht door tienduizenden fans.

Een formatie van zeven militaire vliegtuigen begeleidde de optocht in de lucht en liet rode en gele condensstrepen achter, gelijk aan de nationale kleuren.

De selectie was eerder op de avond geland op de luchthaven in Madrid in een vliegtuig met het opschrift 'kampioenen'.

Doelman Iker Casillas en de 69-jarige bondscoach Luis Aragones stapten met de beker als eersten op Spaanse bodem.

Aragones

"Ik ben een beetje emotioneel nu", stamelde de scheidende coach. "Ik heb het beste elftal van de wereld."

Op het centrale Plaza Colon, waar de rondrit eindigde werd hij massaal toegejuicht met "Luis blijf!". Ook zijn spelers hebben hem in het vliegtuig nog gevraagd aan te blijven, zo vertelden meegereisde journalisten.

Borras

Op het podium op Plaza Colon onthulden de voetballers een spandoek ter ere van teamarts Genaro Borras, die drie weken voor het EK aan kanker overleed. "Dit is voor jou Genaro", stond er te lezen.

Aragones en zijn spelers hadden zondag na de 1-0-zege op Duitsland in de EK-finalefeest gevierd in een nachtclub in Wenen.

De selectie wordt dinsdagochtend officieel ontvangen door het koninklijk paar, Juan Carlos en Sofia, en premier Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Wedstrijd

De wedstrijd was zondag overigens goed bekeken. De Spaanse tv meldde een record van 17,69 miljoen kijkers.

Op het Plaza Colon in Madrid aanschouwden 65.000 liefhebbers de EK-finale in de open lucht op grote videoschermen.

Gewonden

Na het laatste fluitsignaal werd er tot in de kleine uurtjes feest gevierd. Zo'n 145 mensen zijn daarbij gewond geraakt. Een man werd levenloos op straat gevonden in een plas bloed.

Hij is waarschijnlijk gevallen en liep daarbij een dodelijke hoofdwond op. De politie hield 52 feestvierders aan voor vandalisme en kleine overtredingen.

ZIE OOK:

Bekijk alle huldigingsfoto's