ROSMALEN - De Nederlandse tennissers kleuren het grastoernooi in Rosmalen Oranje. Geïnspireerd door het succes van Martin Verkerk op Roland Garros bereikten Raemon Sluiter, John van Lottum en titelverdediger Sjeng Schalken woensdag de kwartfinales. Aangezien Sluiter en Van Lottum elkaar in de volgende ronde treffen, is de nationale afvaardiging al verzekerd van een plaats bij de laatste vier.

Door het verrassende optreden van Verkerk in Parijs zit het Nederlands tennis in de lift. De opvolgers van de 'gouden generatie' (Krajicek, Haarhuis, Eltingh, Siemerink) trekken zich aan elkaar op. "Het is voor ons allemaal een drijfveer als een ander het goed doet", zei Schalken na zijn eenvoudige zege op de Belg Christophe Rochus (6-0 6-0). "Ik ben blij dat we het Nederlandse tennis weer op de kaart zetten. Het ziet er naar uit dat we het succes van Martin hier een mooi vervolg kunnen geven."

Sluiter

Sluiter hoopt in Rosmalen ook de nare smaak van zijn nederlaag tegen Lleyton Hewitt weg te spoelen. Het nipte verlies tegen de Australische nummer één van de wereld vorige week op Queen's werkte nog dagen door bij de Rotterdammer. "Normaal kan ik het wel makkelijk van me afzetten, maar ik was er nu zo dichtbij. Het heeft daarom wel even tijd gekost. Ik had echt behoefte aan een goede overwinning."

Tegen de als tweede geplaatste Paradorn Srichaphan kon Sluiter zijn vertrouwen opkrikken, 7-5 6-4. De Thai heeft een behoorlijke reputatie op gras. Vorig jaar won hij op Wimbledon in de tweede ronde verrassend van Andre Agassi. Hoewel Sluiter zijn opponent in de tweede set nog wel liet terugkomen van een 5-0 achterstand, kwam hij nooit echt in de problemen. "Ik heb weinig onnodige fouten gemaakt", vond Sluiter.

Krajicek

Richard Krajicek stelde eerder deze week vast dat de Rotterdammer de kwaliteiten heeft een toptwintig speler te worden als hij iets meer in zichzelf zou geloven. "Een mooi compliment", vond Sluiter. "Nu het einde van zijn carrière nadert, merk ik dat Richard ons graag wil helpen. Dat is in belang van het Nederlandse tennis alleen maar mooi."

Van Lottum

Sluiter wacht nu een onderonsje met Van Lottum. Ook hij probeert weer serieus bij zijn succesvolle leeftijdsgenoten aan te haken. De afgelopen jaren bouwde Van Lottum vooral een naam op als amokmaker op de baan. Maar hij lijkt zichzelf eindelijk onder controle te krijgen. Op professionele wijze sloeg hij zich tegen de Tsjechische qualifier Frantisek Cermak (6-4 6-3) naar de kwartfinales. Vorig jaar juli wist hij in Amersfoort voor het laatst op de ATP-tour tot deze fase te komen.

Van Lottum: "Ik weet dat ik hier over de loting zeker niet te klagen heb. Maar in het verleden kon ik juist in zulke wedstrijden mijn hoofd volledig verliezen. Vorig jaar was ik gek geworden van de herrie uit de VIP-tent en de kinderen in de hekken. Nu ben ik rustig gebleven. Ik heb hier weer een drempel weten te verleggen." Van Lottum kijkt uit naar de volgende wedstrijd tegen Sluiter, een herhaling van de tweede ronde vorig jaar in Amersfoort. "We snakken allebei naar meer, dus het kan een mooie pot worden. Het pluspunt is dat er in ieder geval een Nederlander in de halve finales staat. Het zou mooi zijn als ik die kans kan pakken."