LAUSANNE - Het internationaal sporttribunaal CAS heeft maandag besloten dat de schorsing van twee jaar voor de Amerikaanse wielrenner Floyd Landis terecht is.

De coureur won in 2006 de Ronde van Frankrijk, maar werd vervolgens betrapt op een te hoge testosteronspiegel.

De tourzege werd hem ontnomen en een arbitragepanel van het Amerikaanse en mondiale antidopingbureau (USADA/WADA) bevond hem schuldig.

De Amerikaan probeerde via het CAS de schorsing van twee jaar terug te draaien, maar dat is dus mislukt. Het vonnis van het sporttribunaal was zijn laatste kans op eerherstel.

Touroverwinning

Landis leek in de zestiende etappe zijn touroverwinning te hebben verspeeld, toen hij op achterstand binnenkwam. Een rit later toonde de Amerikaan een fenomenaal herstel. Hij soleerde naar het dagsucces en maakte bijna acht minuten goed op zijn concurrenten.

Daarmee legde hij de basis voor de eindzege. Vlak na de Ronde van Frankrijk bleek echter dat Landis na afloop van die zeventiende etappe betrapt was op een te hoge testosteronspiegel, waarna hij uit de uitslag werd geschrapt.

Ontkend

Landis heeft altijd ontkend dope te hebben gebruikt. Het Amerikaanse en mondiale antidopingbureau oordeelden vorig jaar september dat Landis schuldig is aan het gebruik van testosteron.

De ex-coureur van Phonak hield zijn onschuld vol en beweerde dat het Franse laboratorium waar de dopingtests zijn geanalyseerd, talloze fouten heeft gemaakt.

Het CAS maakte maandag in zijn oordeel duidelijk dat het Franse laboratorium de regels niet heeft overtreden.

Schorsing

De schorsing van twee jaar ging per 30 januari 2007 in. Daarnaast moet Landis het Amerikaanse antidopingbureau USADA 100.000 dollar (circa 63.000 euro) betalen als vergoeding voor de juridische kosten.

Met deze uitspraak gaat de Spanjaard Oscar Pereiro ook definitief als tourwinnaar 2006 in de geschiedenisboeken.

Signaal

"Dit besluit is een sterk signaal tegen de frontale aanval die Landis pleegde op het antidopingbureau", sprak Travis Tygart, hoofd van het USADA.

"Er was geen bewijs voor fraude of vervalsing, zoals hij in de media riep. Hopelijk realiseert Landis nu dat het beste wat hij kan doen is zijn fout om dope te gebruiken toe te geven en schoon schip te maken."

Teleurstelling

De Amerikaanse coureur lijkt dat niet te willen doen, getuige zijn eerste schriftelijke reactie: "Ik ben teleurgesteld door deze uitspraak. Ik ga nu bekijken welke juridische mogelijkheden ik nog heb en zal dan besluiten hoe ik verder ga."

Die juridische strijd heeft Landis nu al zo'n 2 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) gekost. Het mondiale antidopingbureau maakte 1,3 miljoen dollar (825.000 euro) vrij om zijn Amerikaanse collega's te steunen bij de procedure bij het CAS.