ENKHUIZEN - Profzeiler Roy Heiner keert volgende week terug in het olympische wedstrijdcircuit. De 42-jarige routinier debuteert met zijn oude makker Han Bergsma (38) in de zware Starklasse tijdens de befaamde Kieler Woche. Beiden willen komend jaar opnieuw deelname aan de Olympische Spelen afdwingen. "Als we van onszelf winnen, halen we Athene", weet Heiner zeker.

De Spa Regatta kwam eind vorige maand in Medemblik voor het nieuwe Starduo nog te vroeg. "Maar nu is de tijd rijp om het water op te gaan", stelt Heiner, die al tijdens vier Zomerspelen actief was. "Het budget is rond, de nieuwe boot is klaar. Overtraind zijn we bepaald niet, maar dat betekent niet dat we in Kiel niet willen presteren. Alleen voor de lol zeilen we niet."

Na Kiel richten Heiner en Bergsma, een bankmedewerker uit Almere, het vizier op september. Bij het EK in Cascais (1-9) en het WK in Cadiz (11-25) kan het ervaren tweetal de eerste punten scoren in de olympische kwalificatiestrijd.

"Maar in april 2004 moet het voor ons echt gebeuren", legt Heiner uit. "In Medemblik is dan de Nederlandse eindselectie. Tegen die tijd moeten we klaar zijn om de strijd met de andere teams aan te gaan. Een trainingskamp van drie maanden in de Verenigde Staten moet ons begin volgend jaar flink vooruit helpen."

Heiner en Bergsma, die tijdens de Zomerspelen in Barcelona samen in de Solingklasse uitkwamen (achttiende), krijgen in de ijzersterke Starklasse concurrentie van Mark Neeleman/Peter van Niekerk, Serge Kats/Jean-Pierre Martens en de gebroeders Dirk en Hendrik-Jan de Ridder.

"Dat het beste team mag winnen", vindt Heiner, oud-schipper in de zeilrace om de wereld. "Als we elkaar goed opjagen, komt er in Athene namens Nederland zeker een medaillekandidaat aan de start."

Heiner is een olympische zeilveteraan. In Seoul (zevende), Barcelona, Atlanta (brons) en Sydney 2000 (vierde) was hij ook al van de partij. "Goud blijft lonken. Daar ga ik het komende jaar alles voor doen en laten. Het wordt heel moeilijk, maar ook heel mooi. De Starklasse is helemaal uit-ontwikkeld. We hoeven daarom het wiel niet opnieuw uit te vinden. We kunnen meeliften op de aanwezige technologie en materiaalkennis. Op basis van onze ervaring moeten we dan heel ver kunnen komen."