PARIJS/LYON - Frankrijk en Japan zijn het voetbaltoernooi om de Confederatie-beker woensdag begonnen met een zege. De Europese kampioen overtuigde voor eigen publiek in Lyon tegen Colombia niet. Het bleef bij een treffer van Arsenal-spits Thierry Henry. Hij benutte vlak voor rust een strafschop.

De Japanners versloegen Nieuw-Zeeland in Parijs met 3-0. Shunsuke Nakamura was de grote man in de ploeg van bondscoach Zico. Hij maakte twee van de drie doelpunten. De middenvelder van Reggina opende de score in de 12e minuut. Aanvoerder Nakata verdubbelde de voorsprong in de 65e minuut. Een kwartier voor tijd bepaalde Nakamura met een kopbal de eindstand op 3-0.

Voor Nieuw-Zeeland kwam de nederlaag hard aan. Het land verloor tijdens de vorige deelname aan de Confederatie Cup in 1999 alle drie de wedstrijden en kon ook dit toernooi die negatieve spiraal vooralsnog niet doorbreken.

Matige start

Frankrijk had een matige start. De winst op Colombia was een fortuinlijke, te danken aan een ongelukkige handsbal van Ruben Dario Velasquez in het strafschopgebied. De Portugese scheidsrechter Lucilio Cardoso besloot, hoewel er van opzet geen sprake was, de bal op de stip te leggen. Henry schoot koel raak.

In de tweede helft drongen de Zuid-Amerikanen sterk aan. De Franse defensie kwam zwaar onder druk, maar doelman Coupet en de lat voorkwamen puntenverlies. Ook werkte Cardoso niet mee. Hij zag in een overtreding van aanvoerder Marcel Desaily op Elson Becerra geen strafschop, maar bestrafte de Colombiaanse aanvaller met geel wegens een "Schwalbe".

De Fransen misten onder anderen regisseur Zinedine Zidane, die nog clubverplichtingen heeft bij Real Madrid. Ook Patrick Viera, een andere belangrijke middenvelder, ontbrak. Brazilië, Kameroen, Verenigde Staten en Turkije beginnen donderdag in groep B aan het intercontinentale evenement.