AMSTERDAM - Jelena Jankovic is er maandag op Wimbledon niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de kwartfinale. Net als vorig jaar was de vierde ronde het eindstation voor de als tweede geplaatste Servische.

Tegen de verrassende Tamarine Tanasugarn, de Thaise winnares van het grastoernooi in Rosmalen, ging ze in twee sets kopje onder: 6-3, 6-2.

Jankovic kwam geen moment in haar spel. Ze werd door de Thaise tot ver achter de baseline gedrukt en maakte veel onnodige fouten. In totaal sloeg ze negentien ballen ongedwongen fout, en Tanasugarn slechts zes.

In de tweede set leek de Servische, na een blessurebehandeling bij haar tegenstandster, het tij nog te kunnen keren toen ze bij een 4-1 achterstand terugbrak. Maar daarna verloor ze haar service meteen weer, waarna Tanasugarn de wedstrijd eenvoudig uitserveerde.

Te sterk

De als zevende geplaatste Venus Williams liet zich maandag niet verrassen. De 28-jarige Amerikaanse titelverdedigster was te sterk voor Alisa Kleybanova. Na winst in de eerste set leek Williams het klusje snel te klaren en kon ze de wedstrijd op 5-2 beslissen. Ze liet de Russische echter nog terugkomen tot 5-4, waarna Kleybanova in de laatste game nog dicht bij een nieuwe break kwam. Maar zover liet Williams het niet komen: 6-3, 6-4.

Williams speelt in de kwartfinale tegen Tanasugarn. De twee speelden in hun loopbaan zes keer eerder tegen elkaar. Alle duels werden door Williams gewonnen.

Winstpartij

Ook Jie Zheng plaatste zich voor de kwartfinale. De Chinese gaf tegen Agnes Szavay een goed vervolg aan haar winstpartij een ronde eerder tegen de als eerste geplaatste Ana Ivanovic. In iets meer dan tachtig minuten ontdeed ze zich van de als vijftiende geplaatste Hongaarse: 6-3, 6-4.

Zheng speelt in de volgende ronde tegen de winnares van het duel tussen Nicole Vaidisova en Anna Chakvetadze.

Met de uitschakeling van Jankovic en de eerdere eliminatie van Ivanovic en Maria Sharapova is Wimbledon nu ontdaan van de top drie van de wereldranglijst. De hoogst geplaatste speelster is nu de als vierde geplaatste Svetlana Kuznetsova, die nog zicht heeft op de eerste plaats op de wereldranglijst. Dan moet de Russin wel de finale bereiken.

Kuznetsova kwam in haar loopbaan nog nooit verder dan de kwartfinale op het Londense gras.