ALKMAAR - AZ-voorzitter Dirk Scheringa ziet zijn trainer Louis van Gaal, die hij zeer hoog heeft zitten, geen bondscoach meer worden. Dat betekent in de praktijk dat de oefenmeester zijn contract tot medio 2010 in Alkmaar zal uitdienen.

"Louis blijft", benadrukte Scheringa. "Ik hoop dat ik hiermee deze discussie over hem kan sluiten. Nee, ik zie hem geen bondscoach meer worden. Waarom niet? Nou, er is bijvoorbeeld veel concurrentie op de markt. Louis is een topcoach en hoort bij AZ. Ja, dat is hij met mij eens."

Van Gaal (56) liet in zijn huidige AZ-contract een clausule opnemen die hem in staat stelt in 2009 de club te verlaten voor een "groot voetballand". Als het aan Scheringa ligt, blijft de voormalige bondscoach van Oranje nog heel lang in dienst van AZ.

"Ik ben voorstander van het Ferguson-model en het Wenger-model. Twee trainers die bij hun club Manchester United en Arsenal niet meer zijn weg te denken. Ik zie Van Gaal over twee jaar ook nog niet stoppen. Hij is veel te veel liefhebber. Een andere functie bij AZ is niet aan de orde. Louis hoort op het veld te staan. Dat is zijn hobby, dat is zijn vak."