HILVERSUM - De NOS heeft met de televisie-uitzendingen van het EK Voetbal bijna heel Nederland bereikt, zo bleek maandag uit cijfers van de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

"Van de Nederlandse bevolking heeft 97 procent ten minste een minuut thuis naar een van de EK-wedstrijden gekeken en dat staat gelijk aan 14,5 miljoen kijkers", zei een NOS-woordvoerder maandag.

De finale tussen Duitsland en Spanje werd zondag door gemiddeld 5,4 miljoen mensen thuis bekeken. Na de vier wedstrijden van het Nederlands elftal was dit het meest bekeken duel van het afgelopen toernooi. De finale van het EK in 2004 tussen Griekenland en Portugal trok destijds 5,3 miljoen kijkers.

NOS Studio Sportzomer werd door gemiddeld 1,4 miljoen mensen bekeken. De meest bekeken uitzending was op 15 juni. Dit was op de dag van de wedstrijd tussen Turkije en Tsjechië. Gemiddeld keken die avond 2,1 miljoen mensen naar NOS Studio Sportzomer.

15 miljoen

De NOS EK-website werd de afgelopen periode door 1,6 miljoen mensen geraadpleegd. Deze bezoekers bekeken tezamen ruim 15 miljoen pagina's, goed voor eenderde van al het verkeer op de NOS-sites.

De livestreams van de wedstrijden werden ruim 4,6 miljoen keer aangeklikt. ,,Er werden in totaal 5,4 miljoen losse items bekeken op de videopagina van de NOS EK-site, dit terwijl er geen doelpunten of samenvattingen van wedstrijden te zien waren'', aldus de NOS-zegsman.