ALKMAAR - Coach Louis van Gaal heeft maandag bij de eerste training van AZ in Alkmaar de verantwoordelijkheid op zich genomen voor de teleurstellende elfde plaats in het vorige seizoen. "Ik voel me schuldig, ja", sprak hij tot de honderden fans.

"Maar de spelers zijn ook voor een groot gedeelte schuldig", voegde de ex-bondscoach van Oranje er meteen aan toe.

Volgens Van Gaal waren de "voorwaarden voor een topsportmentaliteit" bij AZ in het vorige seizoen niet altijd even goed ingevuld. "Daarop zal ik komend seizoen scherper toezien. Maar ook de spelers zullen hun verantwoordelijkheid op dat gebied moeten nemen en dragen."

Ontslag

Van Gaal diende uit frustratie aan het einde van het vorige seizoen zijn ontslag in, ondanks een doorlopend contract tot medio 2010. Op dringend verzoek van het bestuur en de spelers kwam hij daarop terug. Maandag bij de presentatie van zijn selectie maakte Van Gaal, al snel met schorre stem, een ouderwets gedreven indruk.

Geheel tegen zijn gewoonte in begon de AZ-trainer ruim een kwartier te laat met de eerste oefensessie van het nieuwe seizoen. "De zwaarste training van de voorbereidingsperiode hebben we net binnen gehad", grapte hij.

"Ik heb een toespraak voor de spelers gehouden. Dat kun je het beste doen op de eerste dag in de eerste minuut. Dan weet iedereen meteen wat de bedoeling is. Ik heb hen verteld dat het allemaal beter moet dan vorig seizoen, zeker ook buiten het veld."

Geen topspelers

Volgens Van Gaal lopen er bij AZ geen "topspelers" rond. "Het zijn wel goede spelers. Om top te worden, moeten ze iedere training benutten. Elke dag weer. Dat heb ik de spelers duidelijk gemaakt."

Van Gaal houdt er rekening mee dat hij uit zijn selectie negen spelers voor de Olympische Spelen in augustus in Peking moet afstaan. Het zijn Kew Jaliens, Jeremain Lens, Ryan Donk, Kees Luyckx (Ned), Sergio Romero (Arg), Graziano Pelle (Ita), Sebastien Pocognoli, Moussa Dembélé en Maarten Martens (Bel).

Geleidelijk

"Negen, dat is nogal wat", erkende Van Gaal. "Dat zegt wel iets over de samenstelling van onze selectie, die jong en ambitieus is. We moeten die komende uittocht binnen de spelersgroep oplossen. Dat doen we onder meer door een geleidelijke opbouw van de training. Dat maakt de instroom van spelers die terugkomen van buitenlandse verplichtingen alvast wat soepeler."

Aanwinst Brett Holman (ex-NEC) ontbrak maandag in Alkmaar. Hij moet eerst nog een medische keuring ondergaan. Door recente toernooien met nationale teams hebben Demy de Zeeuw (Ned), Hector Moreno (Mex) en Romero de komende weken nog vakantie.