AMSTERDAM - Spanje heeft Duitsland zondagavond met 0-1 verslagen. In Wenen maakte Fernando Torres na 33 minuten het enige doelpunt. Het was een finale op hoog niveau met een verdiende winnaar.

Sergio Ramos leidde onbedoeld het eerste spannende moment van de finale in. De Real Madrid-verdediger wilde terugspelen op Carlos Puyol maar was niet secuur in zijn passing. Miroslav Klose onderschepte maar zag zijn weg naar het duel versperd door Puyol.

Het was de vroege inleiding voor een overtuigende openingsfase van de Duitsers. Vooral over de linkerkant (Lukas Podolski) liet de ploeg van Joachim Löw zien aanvallende intenties te hebben. Van ‘finalespanning’ was bij Die Mannschaft niets te merken.

Iniesta

De eerste kans aan de andere kant toonde aan dat balbezit en veldoverwicht relatieve begrippen zijn in het voetbal. Spanje bouwde aan een aanval, die leek te eindigen met een vastloper van Andrés Iniesta.

Het ongevaarlijke schot van de middenvelder werd echter van richting veranderd door een Duitse verdediger, wat keeper Jens Lehmann noodzaakte de bal met een katachtige beweging uit de doelmond te stompen.

Het zenuwachtig gestarte Spanje gooide daarmee de schroom van zich af en drong Duitsland terug op eigen helft. De paal naast Lehmann stond de openingstreffer in de weg. Fernando Torres torende op een voorzet boven Per Mertesacker uit en kopte op het houtwerk. De rebound ging, gelukkig voor de Duitsers, aan Spaanse benen voorbij.

Torres

Het spel veerde op en neer. Michael Ballack vuurde af op het lichaam van Ramos en Jens Lehmann raakte in paniek door de offensieve bedoelingen van Torres. Zonder kaarten uit de delen moest ook scheidsrechter Roberto Rosetti concluderen dat er af en toe gemeen hard werd gespeeld. De arbiter zag een handbal van Joan Capdevila over het hoofd.

Torres brak de wedstrijd na 33 minuten open. Hij anticipeerde uitstekend op een steekpass en worstelde zich langs Philipp Lahm. De chip over de benen van de doelman was voldoende voor een kostbare treffer. Het hart van trainer Aragones had het zwaar te verduren toen zijn elftal een minuut later verzuimde de 2-0 te maken.

Hoofdwond

Ballack verliet tien minuten voor rust het veld met een hoofdwond, opgelopen na een luchtduel met Marcos Senna. Niet veel later toonde de Italiaan hem ook nog de gele kaart, na een opstootje met Puyol. Ook de Spaanse keeper Iker Casillas kreeg een prent vanwege zijn verbale woede-aanval.

De eerste tien minuten van de tweede helft kenden geen gelukkige momenten voor Miroslav Klose. De Duitser werd eerst hardhandig neergelegd toen hij in buitenspelpositie richting het Spaanse doel snelde. Niet veel later werd hij vol in het kruis geraakt na een Spaans schot op doel.

Hij moest toezien dat Spanje beter begon aan het tweede bedrijf, met drie gevaarlijke momenten. Silva en Torres waren dichtbij om Duitsland verder in ellende te dompelen. De Duitse defensie rammelde op zijn grondvesten.

Janssen

De Duitse invaller Marcel Janssen kende een goede entree. Hij leidde de eerste Duitse kans na rust in, Ballack zag zijn harde schot in het zijnet eindigen. Zijn tegenspeler Cesc Fábregas verliet na ruim een uur spelen gedesillusioneerd het veld.

De tegenvallende nummer 10 werd vervangen door Xabi Alonso. Ploeggenoot Silva kwam vervolgens goed weg toen zijn kopstoot onopgemerkt bleef. Aragones had het wel gezien en wisselde hem direct voor Cazorla.

Aangeslagen

Kansen waren er na de rust voldoende voor Spanje om verder afstand te nemen. Sergio Ramos kopte na een vrije trap op de vuisten van Lehmann en er waren twee gevaarlijke schoten van Andrés Iniesta.

Het met een achterstand kampende Duitsland stelde daar weinig tegenover en leek, met Mario Gomez in de plaats van Klose, te gokken op een wonderlijke slotfase. De oosterburen hadden een aangeslagen Ballack in de gelederen, die nauwelijks diepte en risico in zijn spel wist te leggen.

Niet zelfzuchtig

Spanje wisselde Torres om voor Daniel Güiza, de topscorer van de Primera Division. De aanvaller bleek niet zelfzuchtig en kopte na een vloeiende aanval in kansrijke positie terug op Marcos Senna, die een decimeter te kort kwam om de Duitsers door de knieën te krijgen.

De verwachtte eindsprint van Duitsland kwam nog wel. De ploeg weigerde te capituleren en trok fel van leer. Het leverde ditmaal niet het gedroomde resultaat op, zodat Spanje de eerste Europese titel sinds 1964 voor zich opeiste.

ZIE OOK:

De cup en de emoties (video)
Torres: Titel verdiend
Löw: Waardering voor Spanje
Ballack: Droevig verlies
De weg naar de Spaanse titel

De NU.nl EK-special