ROTTERDAM - Het Nederlands mannenhockeyteam heeft geen prijs gewonnen in de Champions Trophy. De ploeg van bondscoach Roelant Oltmans verloor zondag in Rotterdam de kleine finale van Argentinië. De beslissing viel pas na strafballen.

Na de reguliere speeltijd en de verlenging was de stand 2-2. Het duel begon gezapig maar eindigde uitbundig. Teun de Nooijer en Ronald Brouwer maakten de Nederlandse doelpunten al voor rust.

In de strafballenreeks ging het mis toen Robert van der Horst op de paal pushte. Lucas Herman Cammareri sloeg daarna genadeloos toe.

Australië

Het Australische mannenhockeyteam heeft zondag in Rotterdam het toernooi om de Champions Trophy gewonnen. De 'Kookaburras' zetten in de finale Spanje met 4-1 opzij. Bij rust was de stand nog gelijk: 1-1.

De Australische treffers kwamen op naam van Desmond Abbott, Jamie Dwyer, Eddie Ockenden en Eli Matheson. De olympisch kampioen zegevierde voor de negende keer in het jaarlijkse zeslandentoernooi

Oranje

Brons was het hoogst haalbare voor Oranje in de jaarlijkse Champions Trophy. Nederland begon het zeslandentoernooi in eigen land weliswaar voortvarend met zeges op Spanje en Duitsland, maar verloor daarna drie keer op rij, tegen Argentinië, Zuid-Korea en Australië.

Nederland opende zondag de score vroeg in de wedstrijd. Teun de Nooijer rondde een fraaie combinatie over rechts kundig af. Rob Reckers zette de aanval op, speelde in op Ronald Brouwer, die een niet te missen voorzet gaf op De Nooijer.

Aanval

De eerste echte aanval van Argentinië betekende meteen de gelijkmaker. Doelman Guus Vogels stopte een schot van Mario Almada, maar er vloeide wel een strafcorner uit voort. Die redde Vogels opnieuw, waarna opnieuw Almada de bal oppikte en door de defensie pingelde. Vogels was nu kansloos.

Een beetje uit het niets viel de tweede treffer van Oranje. Nadat De Nooijer over links een solo zag stranden, rolde de bal voor de stick van Geert-Jan Derikx. Hij passte hard in op Ronald Brouwer, die resoluut afmaakte.

Fel

De Argentijnen kwamen feller uit de kleedkamer dan de Nederlanders. Het elftal van Retegui, dat in tegenstelling tot Nederland niet meedoet aan de Olympische Spelen, wilde er nog alles aan doen Rotterdam met de troostprijs te verlaten. De mannen van Oltmans moesten achterin hard werken om de Zuid-Amerikanen te stoppen. In de 62e minuut gebeurde toch het onvermijdelijke. Matias Paredes tikte de gelijkmaker binnen na een doorbraak over rechts van Juan Martin Lopez.

Een verhitte slotfase volgde met kansen over en weer, maar ook met oplopende irritaties tussen de spelers. Een Argentijn moest het veld af, maar met tien man kregen de Zuid-Amerikanen in de slotminuut nog een riante mogelijkheid. Vogels kreeg met een snoekduik zijn stick nog tegen de bal.

Verlenging

De verlenging was een lust voor het oog. Het spel deinde op en neer en beide ploegen joegen met overgave op de golden goal. De heftige schermutselingen bleven aan weerskanten doelpuntloos, waardoor strafballen uiteindelijk bepaalden wie het brons mocht ophalen. Argentinië mikte net wat scherper.

ZIE OOK:

Weusthof: "Het is een soort eindexamen"