KINGSTON - De Jamaicaanse sprinter Usain Bolt heeft zaterdag met groot gemak zijn landgenoot en concurrent Asafa Powell verslagen tijdens de finale van de 100 meter.

Bolt, in het bezit van het wereldrecord (9,72), domineerde de race tijdens de olympische trials in Kingston in een tijd van 9,85. Powell, wiens beste tijd op 9,74 staat, klokte 9,97. Michael Frater werd derde in 10,04.

De drie mannen kwalificeerden zich daarmee voor het koningsnummer op de Olympische Spelen in Peking, evenals voor de 4x100 meter estafette.

Olympische kwalificatie

Voor de buitenwereld was de finale van de 100 meter op de Jamaicaanse trials vooral interessant als een race tussen de twee snelste mannen ter wereld. Bolt zag dat anders: "Voor ons was alleen die olympische kwalificatie belangrijk".

Enkele duizenden kilometers verderop gaf een derde rivaal voor olympisch goud, Tyson Gay, zijn visitekaartje af op de Amerikaanse olympische trials in Eugene.

De wereldkampioen liep in de kwartfinales een nieuw persoonlijk record en de vierde tijd ooit: 9,77. Een stuk sneller dan de beide Jamaicanen zaterdag.

Tranen

Gay was eerder op de dag nog bijna in tranen omdat hij een fout maakte in de series. De sprinter misrekende zich qua afstand tot de finishlijn en wist zich met 10,14 maar net te kwalificeren voor de kwartfinales.

"Als ik het niet gered had, was dit een van de grootste bloopers ooit op tv getoond", zei hij na afloop.