VELP - Roy Makaay heeft het cliché dat je nooit topscorer kan worden zonder je ploeggenoten, wel heel serieus genomen. De Europees topscorer van het seizoen 2002/2003 heeft voor de voltallige spelersgroep van Deportivo la Coruna een gouden schoen laten maken bij juwelier Hans Aalbers in Velp.

De international bestelde bij de juwelierszaak liefst 26 vergulde schoenen. "Dat geeft wel aan wat voor een topgozer hij is", stelt eigenaar Aalbers. "Een selectie mag in Spanje maar uit spelers bestaan, maar hij wilde iedereen rond het eerste elftal bedanken, dus ook de spelers zonder contract."

Makaay kreeg de ludieke ingeving tijdens het VVCS-gala. Aalbers maakt al jaren de schoenen voor de spelersvakbond. "Ik ken Makaay nog uit zijn periode bij Vitesse en daarna hebben we eigenlijk altijd contact gehouden. Hij wilde iets doen voor zijn ploeggenoten en toen kwamen we op dit idee", aldus Aalbers.

De spits deelt de schoenen, met de inscriptie 'gracias Roy Makaay', woensdagavond uit aan de spelers van Deportivo la Coruna. Makaay is al weken zeker van de Europese topscorerstitel. De aanvaller maakte 28 doelpunten. In Spanje staat nog één competitieronde op het programma.