LONDEN - Jelena Jankovic heeft zaterdag nagelaten geschiedenis te schrijven op Wimbledon. Waarschijnlijk tot opluchting van de Servische tennisster zelf, want ze voorkwam dat Wimbledon al in de eerste week beroofd werd van de drie hoogstgeplaatste spelers.

Dat had een unicum betekend in de historie van het grastoernooi in Londen.

Jankovic zag eerder haar landgenote Ana Ivanovic, de nummer één van de wereld, en de Russin Maria Sjarapova (derde) uit het speelschema verdwijnen. Voor de 23-jarige opende dat deuren richting de eerste grandslamtitel uit haar carrière en mogelijk de eerste plaats op de wereldranglijst.

Druk

Tegen de Deense Caroline Wozniacki, in de derde ronde, leek Jankovic aanvankelijk onder die druk ten onder te gaan. De als tweede geplaatste Servische verloor de eerste set met 2-6.

Jankovic wist zich echter op te richten en trok de partij met 6-4 6-2 alsnog naar zich toe. Tegenvaller was de knieblessure die ze tijdens de partij opliep.

Behandeling

"Ik gleed uit en voelde direct pijn. Daarom had ik een behandeling nodig", aldus Jankovic. "De fysiotherapeut plakte tape op mijn knie, maar daardoor kon ik niet meer bewegen. Dus heb ik het tape er weer afgehaald, daar was de fysio niet zo blij mee", lachte de tennisster uit Belgrado.

"Het is afwachten hoe mijn knie op deze partij reageert." De volgende tegenstandster van Jankovic is de Thaise Tamarine Tanasugarn, winnares van de Ordina Open in Rosmalen.

Qualifier

Naast Jankovic plaatste ook regerend titelhouder Venus Williams zich voor de volgende ronde. De Amerikaanse had weinig moeite met de Spaanse qualifier Maria Martinez Sanchez: 6-1 7-5. Williams besloot de partij met een harde service van 204 kilometer per uur.

Serveren

"Het was een goede manier om de wedstrijd te beëindigen", stelde Williams. "Het is nooit mijn bedoeling zo hard te serveren, dat gebeurt gewoon." In de vierde ronde treft ze de Russische Alisa Klejbanova. Deze versloeg Ai Sugiyama uit Japan met tweemaal 6-4.

Dinara Safina, finaliste op Roland Garros, moest het in de derde ronde afleggen tegen de Israëlische Shahar Peer.

De Russin verloor na drie lange sets: 7-5 6-7 (4) 8-6. Peer treft in de vierde ronde opnieuw een speelster uit Rusland, de als vijfde geplaatste Elena Dementjeva. Safina verloor onlangs de finale van de Ordina Open van Tanasugarn.

ZIE OOK:

Voor al het Wimbledon-nieuws zie de special op NUsport