ROTTERDAM - De Nederlandse hockeysters hebben zaterdag op overtuigende wijze het vierlandentoernooi in Rotterdam gewonnen. Het getergde Oranje was in de finale veel te sterk voor Groot-Brittannië.

De ploeg van Marc Lammers zegevierde met 5-0. Maartje Paumen (drie), Kelly Jonker en Eefke Mulder maakten de doelpunten.

Nederland verloor vrijdag nog met 2-3 van Groot-Brittannië, de nummer negen van de wereldranglijst. Beide landen waren voor dat duel al zeker van de finale na overwinningen op India en Zuid-Afrika.

Rendement

"Het lijkt wel of er steeds andere spelers solliciteren om voor Peking af te vallen", bromde Lammers na die pijnlijke nederlaag. "We laten achterin te veel toe en voorin is het rendement te laag. Dat baart me zorgen."

Lammers gaf zaterdag Miek van Geenhuizen en Maartje Goderie rust. De laatste kwam sinds haar zware valpartij in het duel woensdag met India (4-1) niet meer in actie.

Letsel

De getalenteerde middenvelder van Den Bosch hield echter geen letsel over aan haar angstwekkende buiteling. Aanvoerster en topverdedigster Minke Booij bleef wegens een hinderlijke nekblessure het hele toernooi in de Maasstad aan de kant.

Lammers had na de afgetekende zege in de finale veel minder reden tot klagen. "We hebben beter verdedigd en waren veel scherper in de afronding, vooral de strafcorner van Maartje Paumen liep nu wel goed.

Toch vind ik dat nog te veel speelsters onder hun normale niveau zitten. Ze zullen voor Peking toch echt in vorm moeten komen."

Lammers doelde met name op zijn al wat oudere internationals, onder wie Marilyn Agliotti, Naomi van As en Fatima Moreira de Melo.

Rugblessure

De laatste is haar vaste plaats op het middenveld kwijt geraakt en heeft na haar rugblessure moeite om zich als aanvalster in Oranje te onderscheiden. "Fatima moet zich weer bewijzen", sprak Lammers veelbetekenend.

De scheidende bondscoach maakt komende dinsdag op het bondsbureau in Nieuwegein zijn olympische selectie bekend, evenals mannencoach Roelant Oltmans. Daarna volgen er voor het vrouwenteam in Den Haag nog drie oefenduels tegen de Amerikaanse ploeg.

In Peking speelt Oranje nog voorbereidende wedstrijden tegen Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland.