OOTMARSUM - Marianne Vos is zaterdag in Ootmarsum Nederlands kampioene wielrennen geworden. Vos reed vrijwel de hele wedstrijd op kop samen met Mirjam Melchers-Van Poppel en Regina Bruins.

Bij het ingaan van de laatste ronde had Bruins geen antwoord op een tempoversnelling van Vos. Melchers klampte nog aan, maar moest er op een kasseienstrook ook aan geloven.

Ze pakte uiteindelijk zilver, Bruins hield nog net genoeg voorsprong over op de achtervolgers voor brons.

Outsider

Voor Vos was het de tiende Nederlandse titel, de tweede op de weg (na 2006). Vorig jaar hield een groep favorietes elkaar in een ijzeren greep, waardoor outsider Marlijn Binnendijk wist te winnen.

Voor Vos restte toen het zilver. Een extra reden om de koers dit jaar vroeg hard te maken. "Ik wilde de anderen eens testen, maar zag dat er toen maar twee kwamen. Met Melchers en Bruins had ik echter wel direct twee sterke rensters mee", wist de DSB-rijdster.

Verzuring

"In de finale was het vooral lastig om Mirjam er nog af te rijden, maar ik wist een kloof te slaan en die lang vast te houden. Ik voelde de pijn en de verzuring, maar ik wist zeker dat dit voor Mirjam niet anders zou zijn op dit parkoers waar de regen en de wind het tot een loodzwaar kampioenschap hadden gemaakt."

Vizier

Melchers kampte na afloop met een dubbel gevoel. "Natuurlijk is het geen schande om van Marianne te verliezen, maar ik had haar tot het einde toe in het vizier. Ze nam een strook kasseien met net wat meer techniek en durf en sloeg een klein gaatje.

Toen ontstond er een vrouw-tegen-vrouwgevecht, waarin zij de voorsprong haast niet uit kon breiden, maar ik de kloof ook niet meer kon dichten. Dan is het gewoon niet anders. Ze heeft eerlijk gewonnen."