ASSEN - Casey Stoner duldde zaterdag in Assen geen tegenstand. De Australische motorcoureur van Ducati won met overmacht de Dutch TT in de koningsklasse MotoGP. Het was zijn tweede GP-zege op rij.

Dani Pedrosa finishte als tweede en mocht zich ook een klein beetje winnaar voelen. De Spaanse rijder van Honda nam namelijk de leiding in het wereldkampioenschap over van Valentino Rossi.

De Italiaan was in Assen de grote verliezer. Hij gleed al in de eerste ronde onderuit op zijn Yamaha en moest de race vervolgen in laatste positie. De elfde plaats was het hoogst haalbare voor de zevenvoudige wereldkampioen.

De race was feitelijk na die rare vroege misser van Rossi voorbij. Jammer voor de 80.000 toeschouwers langs het Drentse circuit, die verlekkerd hadden uitgekeken naar een titanengevecht tussen Stoner en Rossi.

Duel

Het duel duurde welgeteld 20 seconden. In de Strubben schoof Rossi onderuit en nam de Fransman Randy de Puniet (Honda) mee in zijn val. De Italiaan pakte zijn machine op en kreeg de motor weer aan de praat.

Hij zette vanaf de laatste plaats de achtervolging in en wist nog op te klimmen naar de elfde plek. Toch nog goed voor vijf puntjes voor het WK.

Stoner stond de koppositie na de strubbelingen in de Strubben niet meer af. De regerend wereldkampioen nam ronde na ronde verder afstand van de concurrentie. Pedrosa op zijn beurt hield vrij eenvoudig stand op de tweede plaats.

De Amerikaan Nicky Hayden had de hele race de derde positie stevig in handen. In de slotronde bleek de tank van de Honda leeg en pruttelde de motor naar het einde. Haydens landgenoot Colin Edwards (Yamaha) kwam vlak voor de meet voorbij en werd derde.

Pedrosa vergaarde 20 punten en leidt het WK na negen GP's met 171 punten. Rossi volgt op 4 punten. Stoner staat derde met 142 punten.

Talmacsi

In de 125cc won wegracer Gabor Talmacsi zaterdag de TT. De 27-jarige Hongaar van Aprilia drukte na een enerverende sprintrace over vijf ronden als eerste zijn wiel over de finish.

De Spanjaard Joan Olive (Derbi) werd tweede voor de Italiaan Simone Corsi (Aprilia).

Talmacsi is de regerend wereldkampioen in de lichtste klasse, die dit seizoen tot dusver matig presteerde. Assen was zijn eerste zege in een Grote Prijs van dit jaar. Hij boekte zijn zevende GP-overwinning in totaal.

Van den Berg

Hugo van den Berg verdiende voor het eerst in zijn carrière een punt in het wereldkampioenschap. De Nederlander (Aprilia) eindigde als vijftiende. Joey Litjens maakte al in de eerste ronde een duikeling en viel uit.

Hoofdrace

De hoofdrace in de 125cc werd na tien ronden afgebroken wegens regenval. De wedstrijdleiding nam die beslissing na een uitglijder van de Brit Bradley Smith (Aprilia), die ruim aan kop lag. Tot spijt van Smith volgde na een korte pauze een herstart vanaf de grid voor een korte wedstrijd.

Smith vertrok in die sprintrace wel vanaf de eerste positie, maar Olive haalde hem al gauw in. De Spanjaard leek te gaan winnen, maar in een van de laatste bochten voor de finish wurmde Talmacsi zijn motor nog langs hem.

Bautista

Alvaro Bautista heeft zaterdag de de 250cc-klasse op zijn naam geschreven. De Spaanse motorcoureur van Aprilia finishte op het Drentse circuit voor de Zwitser Thomas Luthi ((Aprilia) en de Italiaan Marco Simoncelli (Gilera).

Bautista vierde zijn tweede GP-zege van dit seizoen en de twaalfde in zijn racecarrière. Hij klom in de tussenstand van het wereldkampioenschap naar de vierde plaats.

Simoncelli deed de beste zaken voor het WK. Hij naderde klassementsleider Mika Kallio tot een punt. De Fin van KTM eindigde in de TT als zevende.

Het was de op twee na laatste GP-race in de 250cc in Assen. Over drie jaar is de klasse van de kwartliters vervangen door de 600cc.