AMSTERDAM - Nederland heeft zaterdag zijn derde verlies op rij geleden in het toernooi om de Champions Trophy. In Rotterdam werd Oranje met 2-3 verslagen door Australië.

Door de overwinning plaatste Australië zich voor de finale zondag tegen Spanje. Nederland speelt zondag om 13:30u de kleine finale tegen Argentinië.

Derickx

Geert-Jan Derickx zette Nederland na vijf minuten op voorsprong door de rebound uit een strafcorner in te tikken. Oranje speelde snel en aanvallend en creëerde een aantal goede kansen, maar wist ze niet te benutten. Guus Vogels liet uitstekend keeperswerk zien en voorkwam lange tijd de gelijkmaker.

Gelijkmaker

Een halve minuut voor rust leek Australië shoot te maken net buiten de Nederlandse cirkel. De scheidsrechter liet doorspelen en Grant Schubert scoorde de gelijkmaker. De umpire wilde een beroep op zijn video umpire, maar zijn assistent mocht niet ingeschakeld worden.

Volgens de regels mag het hawk-eye systeem alleen gebruikt mag worden bij spelsituaties die binnen de cirkel plaatsvinden. Het doelpunt werd toegekend.

Tweede helft

In de tweede helft ontstond er wederom discussie over een Australisch doelpunt. Jamie Dwyer scoorde de 1-2 uit een hoge voorzet van rechts. Verdediger Robert van der Horst moest naar eigen zeggen 'wegduiken' om niet geraakt te worden, waardoor Dwyer een vrije scoringskans kreeg.

Van der Horst: "Moet ik dan in het vervolg een bal tegen mijn kanis laten komen? Dit sloeg echt nergens op. Het was een typisch hawk-eye moment, maar de scheidsrechter wilde de video umpire niet inschakelen."

Revanche

Zes minuten later nam Van der Horst revanche door met een prachtige voorzet Jeroen Hertzberger te bedienen. Met een even schitterende tip-in zorgde de aanvaller voor de gelijkmaker.

Acht minuten voor tijd was Oranje weer ongelukkig. Via de stick van Jeroen Delmee belandde de bal bij Travis Brooks die intikte voor de 2-3.