ROTTERDAM - Het Nederlands dameshockeyteam heeft vrijdag in de strijd om het 4 Nations Tournament met 2-3 van Groot Brittannië verloren. Zaterdag staan beide teams in de finale weer tegenover elkaar.

Coach Marc Lammers: "We zijn nog ver van de Olympische vorm verwijderd."

Marc Lammers verweet de ervaren speelsters dat ze zich niet beter hadden kunnen wapenen tegen het fysieke spel van de Britten. "Het moest nu vooral van de jongere spelers komen.

Het wordt voor mij heel lastig om te bepalen wie er meegaan naar de Olympische Spelen. Het lijkt wel of er iedere wedstrijd weer andere dames naar een plaats buiten de selectie solliciteren.

Balbezit

Nederland was een klasse beter dan Groot Brittannië en speelde voortdurend op balbezit op Britse helft. Oranje kreeg al vroeg in de wedstrijd een aantal goede kansen.

In de achtste minuut werd Michelle van der Pols in de cirkel opzij geduwd wat leidde tot de eerste strafcorner van de wedstrijd. Maartje Paumen leek de bal op het lichaam van een Britse verdedigster te pushen, maar kreeg geen strafbal.

Strafcorner

In de éénentwintigste minuut brengt Maartje Paumen Nederland alsnog op voorsprong uit een strafcorner. Vervolgens kreeg Oranje een aantal goede kansen om het voorsprong uit te brengen, maar het team van Marc Lammers schoot tekort in de afwerking.

Geheel tegen de verhoudingen in wist Groot Brittannië zes minuten voor rust op gelijke hoogte te komen. Christa Cullen scoorde uit de eerste en enige strafcorner aan Britse zijde. Op slag van rust kwamen de Britten zelfs op voorsprong door een doelpunt van Alex Danson.

Kansen

Ook in de tweede helft bleef Nederland de ploeg met de beste kansen. Na zeven minuten dachten de dames op gelijke hoogte te komen, maar het doelpunt van Lidewij Welten werd afgekeurd omdat ze de bal met het lichaam aangeraakt zou hebben voordat ze de bal in het doel schoot.

In de 56e minuut is het Rachel Walker die voor Groot Brittannië de voorsprong uitbouwt naar 3-1. Oranje zette vervolgens meer druk wat resulteerde in een doelpunt aan Nederlandse zijde.

Marilyn Agliotti scoorde uit een strafcornervariant. Ook in het slot van de wedstrijd kreeg Oranje een aantal goede scoringskansen, maar de gelijkmakende treffer bleef uit.