WENEN - Ook Guus kan 'naar huus'. Vijf dagen nadat hij met Rusland Oranje had verrast, moest Guus Hiddink het Europees voetbalkampioenschap verlaten. Spanje bleek donderdag in de halve finales te sterk: 3-0.

Zo slaagde Hiddink er voor de derde keer niet in door te stoten naar de finale van een groot toernooi. Op het wereldkampioenschap van 1998 strandde Hiddink met Nederland in de halve finales, vier jaar later sneuvelde hij met Zuid-Korea in dezelfde fase.

Donderdag stond Hiddink voor het eerst in de halve eindstrijd van een Europees kampioenschap. Elke keer imponeert hij met zijn ploeg, maar elke keer is het ook net niet en dat begint voor de Varssevelder vervelend te worden.

Eenvoudig

Tot aan de rust was er donderdag in Wenen voor Hiddink en zijn mannen weinig aan de hand. Hoewel de Spanjaarden sterker aan het duel begonnen, hield Rusland in de stromende regen vrij eenvoudig stand. Vijf minuten na rust was dat voorbij, min of meer bij toeval.

Xavi Hernandez zette Spanje vijf minuten na rust op voorsprong, invaller Daniel Güiza maakte twintig minuten later de verdiende 2-0. David Silva was de maker van de 3-0. Spanje, Europees kampioen van 1964, stond in 1984 voor het laatst in de EK-finale. Destijds was Frankrijk sterker (2-0).

Lees het complete verslag op de EKspecial