ROTTERDAM - De Nederlandse hockeyers zijn bij de Champions Trophy in Rotterdam tegen de tweede nederlaag op rij aangelopen. Oranje ging donderdagavond in een enerverende wedstrijd met 3-4 onderuit tegen het nog puntloze Zuid-Korea.

Dinsdag verloor de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans na twee overwinningen verrassend van Argentinië (0-1).

Teun de Nooijer (1-0), Roderick Weusthof (2-2) en Ronald Brouwer (3-2) maakten tegen de Aziatische ploeg de doelpunten. Oranje sluit zaterdag de groepsronde af met de wedstrijd tegen olympisch kampioen Australië.

Finale

Met zes punten staat Nederland achter Spanje, Argentinië en Australië (alle zeven punten) op de vierde plaats. De eerste twee teams in de rangschikking plaatsen zich voor de finale, die zondag wordt gespeeld.

Zuid-Korea begon opvallend slecht aan het toptoernooi in Rotterdam. De nummer vijf van de wereldranglijst verloor achtereenvolgens van Australië (3-5), Duitsland (3-4) en Spanje (2-7).

Nederlaag

De Aziatische ploeg eindigde eind vorig jaar bij de Champions Trophy in Kuala Lumpur op de vierde plaats, na een nederlaag tegen Oranje (2-3) in de strijd om het brons.

Nederland, met verdediger Wouter Jolie en reservedoelman Jaap Stockmann (beiden Bloemendaal) op de tribune, begon sterk aan de vierde groepswedstrijd. Al in de derde minuut miste Roderick Weusthof een open kans. Kort daarna trof Teun de Nooijer wel doel met een fraaie tip-in uit een voorzet van Weusthof.

Spitsen

Oranje verzuimde daarna door te drukken. Het spel oogde aardig, zoals ook in de voorgaande drie duels in Rotterdam, maar de Nederlandse spitsen kwamen te weinig in scoringspositie.

In de wedstrijd tegen Argentinië kampte de ploeg van Oltmans met hetzelfde euvel: goed aanvalsspel, maar met een te laag rendement.

Initiatief

De Zuid-Koreanen, duidelijk belust op revanche na drie nederlagen, namen in de slotfase van de eerste helft het initiatief over. Het was eerst Jong-Hyun Jang die uit de tweede strafcorner de gelijkmaker op zijn naam bracht.

Daarna zette Jong Ho Seo zijn ploeg vlak voor rust op voorsprong. De aanvoerder reageerde attent na een knappe redding van doelman Guus Vogels: 1-2.

Oranje begon hoopgevend aan de tweede helft. De thuisploeg dwong snel een paar strafcorners af. Weusthof scoorde uit de tweede, met dank aan de mistastende Zuid-Koreaanse doelman: 2-2. Nederland viel daarna opnieuw stil.

Backhand

De manschappen van Oltmans maakten een vermoeide indruk. Rob Reckers miste tien minuten voor tijd een grote kans voordat Ronald Brouwer met zijn fameuze backhand toesloeg: 3-2.

Binnen een minuut was de stand weer gelijk. Woon Kon Yeo benutte een strafbal nadat Geert-Jan Derikx een Zuid-Koreaan in scoringspositie op zijn stick had geslagen: 3-3. Uit een strafcorner schoot opnieuw Jong Hyun Jang zijn ploeg naar de eerste zege: 3-4.