AMERSFOORT - De tennisbond KNLTB is teleurgesteld dat sportkoepel NOCNSF Robin Haase niet wil afvaardigen naar de Olympische Spelen. De tennisser heeft voldaan aan de eisen van de internationale bond ITF, maar niet aan de criteria van NOCNSF.

Met het vasthouden aan deze criteria bekleedt Nederland volgens de KNLTB een uitzonderingspositie. Alle andere landen hebben zich geconformeerd aan de ITF.

Evenals de ITF en de internationale tenniswereld is de KNLTB van mening dat de positie op de ATP- en WTA-ranglijsten als leidend kwalificatiecriterium dient te gelden voor deelname aan de Spelen.

Starre houding

Door de starre houding van NOCNSF is Haase naar het zich nu laat aanzien de enige speler uit het mondiale toptennis die ontbreekt in Peking, terwijl hij zelf regelmatig heeft laten weten graag te willen spelen, aldus de nationale tennisbond.

Hij heeft met zijn resulaten van de afgelopen periode aan de internationale eisen voldaan. Voor de norm van NOCNSF had Haase de laatste zestien van een grand slam of de laatste acht van een toernooi uit de Masters Series moeten bereiken.

KNLTB

De afgelopen maanden heeft de KNLTB, daarbij gesteund door de ITF, geprobeerd om NOCNSF op andere gedachten te brengen en tot een voor iedereen aanvaardbare oplossing te komen. Daarbij heeft de KNLTB volgens voorzitter Van Bijsterveld "er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat een topspeler als Robin kan tennissen op de Olympische Spelen, waar hij gezien zijn prestaties gewoon thuishoort".

Ook dubbelspeler Rogier Wassen is slachtoffer van het besluit van NOCNSF. Hij voldoet op basis van zijn prestaties wel aan de door de sportkoepel gestelde criteria voor de Spelen, maar heeft door de gedwongen absentie van Haase geen partner.