ROME - De teleurstellende prestaties van Italië op het EK voetbal hebben bondscoach Roberto Donadoni zijn baan gekost.

De Italiaanse voetbalbond maakte donderdag bekend dat Donadoni geen nieuw contract krijgt, hij moet daarom per direct vertrekken.

Italië begon het EK met een forse nederlaag tegen het Nederlands elftal (3-0).

Door een gelijkspel tegen Roemenië en winst op Frankrijk bereikte de wereldkampioen uiteindelijk toch de kwartfinales, waarin Spanje na strafschoppen te sterk was.

Lippi

Donadoni volgde na het door Italië gewonnen wereldkampioenschap in 2006 Marcello Lippi op. Die wordt nu ook de opvolger van de 44-jarige Donadoni.

De voormalige speler van AC Milan tekende vlak voor het EK een nieuw tweejarig contract bij de bond, dat na het EK in zou gaan.

Halve finale

Voorwaarde was wel dat Donadoni de 'Azzurri' naar de halve finale zou leiden. Daarin slaagde hij dankzij missers in de strafschoppenreeks van Daniele de Rossi en Antonio di Natale niet.

De bond kon daarom nog onder de verbintenis met Donadoni uit.

Italië won onder Donadoni dertien wedstrijden. Vijf duels gingen verloren, vijf keer speelde de wereldkampioen gelijk.

Hoopvol

De bondscoach was na het teleurstellende verlies tegen Spanje nog hoopvol over zijn toekomst. "We hebben de wedstrijd slechts verloren op strafschoppen", aldus Donadoni.

Voor de Italiaanse voetbalbond maakte dat echter niets uit. "We beschouwen zijn contract als verlopen", aldus voorzitter Giancarlo Abete.