SCHWERIN - De Nederlandse volleybalsters hebben hun openingswedstrijd van het wereldkampioenschap in Duitsland gewonnen. De ploeg van bondscoach Angelo Frigoni versloeg vrijdag in Schwerin Roemenië met 3-1 (25-22 25-19 27-29 25-16).

Oranje begon sterk aan de wereldtitelstrijd door de eerste twee sets overtuigend te pakken. In een spannend derde bedrijf verzuimde Nederland het duel te beslissen. Op 26-25 liet de ploeg een wedstrijdpunt liggen. De Roemeense vrouwen verlengden de partij met hun vierde setpunt. In de vierde set maakte Nederland het toch nog overtuigend met 25-16 af.

De voormalige Russische Irina Donets en de 18-jarige Manon Flier maakten in de basis voor Nederland hun debuut op het WK. Het team bestond verder uit Elles Leferink, Riëtte Fledderus, Ingrid Visser, Francien Huurman en libero Elke Wijnhoven.

Nederland speelt zaterdag de tweede wedstrijd tegen Egypte. De andere tegenstanders in de groep zijn titelverdediger Cuba, Zuid-Korea en Canada. De eerste drie in de poule gaan over naar de tweede ronde.